fredag den 26. oktober 2012

Opskrift: Flødeis med karamelliserede figner


Dessert til gæsterne i lørdags skulle være noget med is.
Jeg har en kollega med et figentræ, og da hverken han eller kæresten bryder sig om figner, havde jeg fået indskudt en bemærkning for nogle uger siden, om at jeg gerne aftog hvis det var - det kom der i forrige uge ca. 400 g figner ud af, som jeg lavede is af weekenden inden vi fik gæster.

Jeg har fået brændte figner til is en gang, og ville gerne forsøge at lave dette selv, og i den søgning fandt jeg en opskrift hos Delicieux, hvor der blev brugt karameliserede figner i selve isen.

Jeg erstattede sukker med Sukrin og Stevia i selve iscremen, og rørsukker med kokossukker, og honning med Sweet Freedom sirup til de karameliserede figner, og så brugte jeg skummetmælk i stedet for sødmælk (hvilket bliver rigeligt opvejet af den halve liter piskefløde - man kunne også sagtens bruge mandelmælk, men jeg havde ikke lige noget på det tidspunkt).
Desuden kom der lidt citronsaft og ekstra sirup i isen da den var færdigblandet og skulle smages til.
Det kom der følgende is ud af.

Flødeis med karameliserede figner:
ca. 6-8 personer

400 g friske figner
2 spsk kokossukker
1 spsk Sweet Freedom sirup
1/2 l skummetmælk
1/2 l piskefløde
2 tsk vaniljepulver (eller 1 vaniljestang med kornene skrabet ud)
6 store æggeblommer
1 1/2 dl Sukrin
4 scoops Stevia pulver (ligesom MaxSød)
2 spsk vodka
3 spsk citronsaft
evt. 1-2 ekstra spsk Sweet Freedom sirup

Skær top og bund af fignerne og skær dem i kvarte. Bland fignerne med kokossukker og sirup i en skål, og hæld det hele i et ildfast fad. Varm ovnen op til 200 grader og bag fignerne i ca. 15-20 min. til de er møre og begynder at karamellisere. Lad dem køle helt af.
Hæld mælk, fløde og vanilje i en gryde og bring blandingen langsomt i kog. Pisk imens æggeblommerne med Sukrin og Stevia, til æggene bliver tykke og lyse.
Når mælkeblandingen koger, hældes den langsom i æggeblandingen mens der piskes - det er vigtigt at det går langsomt så æggene ikke stivner.
Hæld blandingen tilbage i gryden og varm den forsigtigt op under omrøring ved medium varme - når man kan dække bagsiden af grydeskeen med blandingen, køre en finger igennem og den ikke længere løber sammen, er den klar.
Hæld cremen i en skål og lad den køle ned den hurtige måde i isbad, eller stil den tildækket i køleskabet nogle timer til den er helt kold.
Blend de karamelliserede figner sammen med vodka og bland dem i cremen. Hæld hele blandingen gennem en fin sigte så evt. små kerner fra fignerne sigtes fra, sammen med evt. stivnet æg. Hvis der er brugt hel vaniljestang sigtes den også fra her.
Frys isen i ismaskine iht. instruktionerne, og frys den derefter færdig i en lukket beholder, gerne dækket med film så der ikke kommer krystaller.

Konklusion:

Jeg har prøvesmagt isen et par gange inden den blev serveret i lørdags (det er jo ens lod som værtinde), og synes den er rigtig god.
I lørdags lavede jeg desserten med en rå bund af overskuddet fra disse "trøfler", som jeg havde i fryseren - den blev dækket med mørk chokolade, der kom syltede pærer på, og så isen i kugler ovenpå, sammen med flødeskum og chokoladeknapper.
Der er ingen billeder - men det smagte faktisk også ret ok.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar