lørdag den 2. februar 2013

Opskrift: Hjemmelavede kokosfibre/fint kokosmel - og en lille hjemme-test af hjemmelavet vs. købt


Da jeg i november lavede hjemmelavet kokosmælk, blev der jo noget kokospulp til overs, som jeg smed i fryseren til en gang hvor dehydratoren alligevel skulle køre.
Det gjorde den i starten af denne uge, hvor den blev fyldt op med udblødte mandler, hørfrø, økologisk citronskal, blåbær (godt nok den falske slags, men trods alt hjemmedyrkede hos mine forældre, og når de er tørre ligner de næsten de rigtige) - og så kokospulpen.
Det hele fik 50 grader, og så blev det ellers hevet ud efterhånden som det var nok (blåbærene var længst om at tørre - tror de fik op mod 50 timer).

Nederst til venstre hjemmelavet -
øverst Coconutsecret - nederst til højre Amanprana
Jeg har ikke helt styr på hvor længe kokosmelet fik, men det afhænger også af hvor store klumper det ligger i, så der må man prøve sig lidt frem, og tjekke efterhånden. Det er bare vigtigt at klumperne "nulres" lidt ud efterhånden, så man er sikker på de bliver helt tørre.

Jeg havde 140 g pulp tilovers fra mælken, og det blev til 55 g færdigt mel, som blev kørt en tur i minihakkeren for at gøre det helt fint.

Det er så den ret simple "opskrift" på hjemmelavet kokosmel (eller kokosfibre, som de også bliver kaldt nogle steder, for ikke at forveksle med det revne kokos man i mange år har kaldt kokosmel) - men er det så lige så godt som de fiberrige kokosfibre man kan købe i dyre domme?
Den mest udbredte type er vist den her fra Amanprana som kan købes hos bla. Raw and More - jeg køber den her fra Coconutsecret via iHerb. Den er knap så fiberrig og indeholder flere kulhydrater end Amanpranas, men prisforskellen (selv fra USA) gør altså at jeg synes det godt kan svare sig, især når jeg ikke bruger det mere end jeg gør.

Amanprana med vand
Jeg havde for længe siden bestemt mig for at lave en lille uvidenskabelig sammenligning/test af de tre typer mel når jeg fik tørret mit eget, og endelig kom dagen i dag.
1 strøget spsk af hver blev vejet og hældt i en petriskål, der blev tilsat 1 tsk vand til hver, og så var det sådan set bare at røre rundt og se hvordan de sugede til sig.
Her er resultatet:

Hjemmelavet mel: 1 spsk vejer ca. 3,5 gram
Mel fra Coconutsecret: 1 spsk vejer ca. 7,5 gram
Mel fra Amanprana: 1 spsk vejer ca. 7,5 gram

Coconutsecret med vand
Coconutsecret og Amanprana ligner hinanden meget, både i farve og konsistens, og vejer som det kan ses også det samme. Smagen er også næsten ens - en god og sødlig kokossmag.
Den hjemmelavede mel derimod, vejer kun lidt under det halve for samme fylde, og det er meget mere let i konsistens. Det var faktisk næsten elektrisk og "klistrede" til den plasticmåleske jeg brugte. Smagen var noget mere anonym, hvilket selvfølgelig kan være en god ting for dem der ikke bryder sig om kokossmagen.

Hjemmelavet med vand
Da vandet var rørt i de tre skåle, var det tydeligt at de to købte udgaver sugede meget mere end den hjemmelavede gjorde - den sidste kunne faktisk ikke suge alt vandet op, mens de to købte sagtens kunne have taget mere.
Jeg prøvede efter billederne blev taget at putte 1 spsk mere i af den hjemmelavede, og så blev det sidste vand suget op, og melet fyldte lidt mere end de to købeversioner.

Min helt personlige vurdering er derfor, at den hjemmelavede version ikke vil kunne erstatte købe-udgaven 1:1 - i hvert fald ikke i de opskrifter hvor det er vigtigt for konsistensen at melet suger meget væske, som feks. i boller og kager. Måske vil det virke nogenlunde hvis man bruger ca. 1 1/2-2 gange så meget hjemmelavet mel som købe - og det gælder så både hvis man måler i vægt og fylde.
Dvs. skal der bruges 1 dl kokosfibre i en opskrift, så kan man prøve med 1 1/2-2 dl hjemmelavet.
Skal der bruges 100 gram kokosfibre, kan man prøve med 150-200 g hjemmelavet.
Endelig kan man også forsøge at blande de to typer, så man feks. bruger 1/4 hjemmelavet, og resten købe.

Det var afslutningen på mit lille forsøg i laboratoriet - meld endelig tilbage hvis du får, eller allerede har, erfaring med brugen af det hjemmelavede mel til bagning og madlavning, og hvilke forhold du erstatter med.