onsdag den 11. juli 2012

Opskrift: Kammerjunkere (og koldskålsknas delvist af kammerjunkere)


Siden jeg så kammerjunkerne hos Mad med mere (nydelse) har jeg vidst at dem skulle jeg prøve.
Jeg måtte dog vente lidt på at få kokosfibre hjem fra USA, men de kom i torsdags, og fredag kunne jeg endelig komme i gang.

Jeg ved dog ikke helt om det var en fejl at jeg brugte almindelige kværnede mandler (og lidt ekstra FiberHusk) - måske skulle jeg have brugt det affedtede mandelmel i stedet, men i hvert fald blev konsistensen af de færdige kammerjunkere ikke helt som jeg håbede. De smuldrede lidt og blev ikke helt sprøde, selvom jeg faktisk tørrede dem i ovnen i næsten to timer mere end angivet.
Men måske var det også for meget at håbe på, at en opskrift uden mel og sukker skulle give næsten samme resultat.

Anyway - junkerne gik ikke til spilde. Jeg smuldrede nogen af dem og varmede dem på panden sammen med hakkede mandler og lidt palmesukker og agavesirup - og det gav faktisk en rimelig god "knas", som kunne bruges til koldskål sammen med nogle af de resterende kammerjunkere. Det gav lidt mere konsistens.

Jeg brugte i øvrigt lidt tørret appelsinskal i kammerjunkerne, og brugte frisk vanilje fra stang.

Resten af de små kager har jeg gemt til en anden anledning senere på ugen.

Kammerjunkere:
ca. 65 stk. á 6 gram

50 g mandelmel (sandsynligvis bedst med det affedtede man kan købe)
50 g kokosfibre (a la dette fra Raw and More - almindeligt kokosmel duer ikke)
2 1/2 spsk FiberHusk
2 tsk bagepulver
korn af 2 stænger vanilje
1 tsk stødt kardemomme
40 g sukrin
1 tsk tørret appelsinskal
100 g smør
1 æg
1/2 dl piskefløde

Bland alle de tørre ingredienser godt i en skål, og "skær" derefter smørret i med en kniv, ligesom til en tærtedej. Bland æg og fløde i og ælt dejen hurtigt sammen. Stil den evt. på køl en halv times tid, så den bliver lidt nemmere at forme til kugler.
Rul små kugler (jeg vejede dem af for at få samme størrelse) og sæt dem på bagepapir - tryk dem en anelse så de bliver liggende, men ikke så meget at de bliver flade.
Bag dem i ca. 12-15 minutter ved 200 grader til de begynder at blive gyldne. Tag dem ud og lad dem køle lidt af - skær dem derefter i halve og sæt dem i ovnen igen ved 90 grader til de er tørre (som skrevet fik mine ca. 2 1/2 time i alt, men de skal muligvis ikke have så meget, hvis man bruger det rigtige mandelmel).
Opbevar dem i en lukket dåse og spis dem til koldskål.

Konklusion:

Som skrevet kan disse kammerjunkere ikke helt sammenlignes med de rigtige - men det er jo også hvad man må forvente af nogle typer low carb mad.
Om jeg vil lave dem som kammerjunkere igen er måske tvivlsomt (så måske hellere riste nogle hakkede mandler og andre nødder/kerner med lidt palmesukker og agavesirup) - men jeg tror de vil egne sig glimrende til det jeg har planlagt med dem sidst på ugen.