mandag den 27. august 2012

Opskrift: Hjemmelavet marcipan med dadelsirup / dadelpuré


Efter at have lavet dadel"sirup" i går, skulle jeg jo have fundet noget at bruge den til.
Jeg stod ikke lige og skulle have lavet kager eller dessert, men tilfældigvis havde jeg en lille skål med kværnede mandler stående, som var i overskud fra produktionen af nogle pandekager.
Så opstod tanken om marcipan - kunne man mon lave det med kværnede mandler og dadelsirup?
Selvfølgelig kunne man det.

Jeg kan ikke påstå at have opfundet det selv, for andre har tænkt tanken før - jeg har dog ikke set at nogen har brugt færdig dadelpuré/dadelsirup, men i stedet hele dadler, og så væske eller æggehvide for at justere konsistensen.

Når man allerede har dadelsirup eller puré klar, så går det meget hurtigt at lave marcipanen.
Mandlerne kværnes og blandes godt med dadelsiruppen - justeres evt. med lidt mandelmel, og voilà, så er der marcipan.

Jeg valgte at bruge mandlerne hele, uden at smutte dem, og dermed bliver marcipanen selvfølgelig temmelig mørk. Om man vil smutte eller ej er nok en smagssag, samt måske et spørgsmål om hvor pæn man gerne vil have den - men skal den "bare" bruges til feks. konfekt, hvor der måske alligevel kommer chokolade udenpå, så vil jeg mene det nemmeste (og sundeste) er at beholde skallen på.

Man kan vel lave marcipanen 100% raw ved at bruge helt rå mandler, men pga. pollenallergi har jeg det ikke så godt med rå mandler, og derfor har jeg ristet dem i ovnen ved 150 grader i ca. 10 minutter. Så forsvinder de stoffer der giver kløende gane.

I øvrigt har jeg en gang smagt en økologisk fuldkornsmarcipan (jeg kan ikke huske hvem producenten var), og hvis du også havde smagt den, vil du muligvis sige at marcipan med mandelskal er en meget dårlig kombination. Den marcipan smagte nemlig decideret forfærdeligt - bitter og rigtig træls, på godt jysk.
Måske har jeg været uheldig med min portion, det ved jeg ikke - men denne hjemmelavede udgave slår den i hvert fald med mange længder.

Hjemmelavet marcipan:
100 g

75 g mandler
ca. 25 g hjemmelavet dadelsirup
evt. lidt fint mandelmel (hjemmelavet eller købeudgaven fra Funktionel Mad)

Kværn mandlerne helt fint i en kaffekværn eller en god foodprocessor, men uden det bliver til mandelsmør (stop inden mandelolien frigives).
Bland dadelsiruppen i lidt ad gangen til man har en fast marcipan der ikke klistrer for meget - juster evt. med lidt flere kværnede mandler, eller brug fint mandelmel (som også fungerer fint hvis det skal æltes på et bord).
Opbevar marcipanen på køl (har ikke testet endnu hvor længe den kan holde sig, men jeg vil tro den også kan fryses uden problemer).
Anvend marcipanen til konfekt, i desserter og kager - eller spis den som den er.

Konklusion:

Denne type marcipan bliver ikke så sød som rigtig marcipan (det kan justeres ved at lave dadelsiruppen med knap så meget vand eller koge den ind - eller evt. at bruge hele dadler, og justere med væske - eller at bruge lidt koncentreret Stevia pulver, hvis man ikke har problemer med det), men den smager rigtig godt - og selvom dadler indeholder meget frugtsukker, så er det trods alt en naturlig måde at få sukker på, i stedet for den raffinerede udgave.
Hvis man er meget følsom overfor tørret frugt med højt Glykæmisk Indeks, så kan man sikkert bruge agavesirup i stedet for dadler - og hvis man har et problem med agavesirup, så kan sukrin melis sikkert også bruges, men jeg tror ikke jeg vil bryde mig om den kolde fornemmelse den giver i munden, lige i marcipanen.
Uanset hvad, så har jeg fundet det som årets julekonfekt skal laves af.

Marcipan rullet i frysetørrede hindbær, brombær og jordbær