onsdag den 14. august 2013

Opskrift: Ild i røret/Gisou/Gissou/Oksekød i karry


Da Klidmoster lavede vegetarisk Ild i røret fornylig, kom jeg med det samme til at tænke på denne ret, som jeg altid bare har kendt som oksekød i karry, og senere fik at vide også hed Gisou/Gissou. Navnet Ild i røret havde jeg aldrig hørt før Klidmoster skrev om den - men det ligner en afart af samme ret. Måske det har noget at gøre med hvor i landet man kommer fra, det skal jeg ikke kunne sige.

Under alle omstændigheder fik jeg lyst til at lave den igen - selvom der er gulerødder i, så er det stadig en forholdsvis low carb ret, i hvert fald hvis man undlader at putte ris og kartofler i.
Jeg tilsatte blomkål og porre denne gang for at få lidt ekstra grøntsager og fylde i, og så kunne den fint spises som den var, helt uden tilbehør.
Et eller andet sted læste jeg om nogen der bruger evt. rester til suppe, ved at tilføje kokosmælk.
Det må blive næste gang det skal prøves, for denne gang blev hele portionen spist henover 2-3 dage som den var.
Og det var slet ikke dårligt.

Ild i røret/Gisou/Gissou/Oksekød i karry:
en ret stor portion

2 spsk kokosolie uden smag og duft
3-4 spsk mild karrypulver
2 store løg i tynde ringe
800 g hakket oksekød (man kan også bruge kylling eller svinekød)
1 stor porre i tynde ringe
500 g hvidkål eller spidskål i tynde strimler (jeg plejer at bruge hvidkål, men brugte spidskål denne gang, og det fungerer lige så fint)
250 g gulerødder i små tern
½ l vand
2 ds hakkede tomater
2 spsk forholdsvis milde chiliflager
2 spsk Herbamare urtebouillon
1 blomkål i små buketter
2½ dl fløde

Varm olie op i en stor gryde, brænd karrypulver af i olien, og tilsæt løg og oksekød. Lad oksekødet brune af - hvis det begynder at brænde på, så tilsæt evt. en smule vand.
Når oksekødet har taget farve, tilsættes porre, kål og gulerødder, og det hele svitses til grøntsagerne er faldet lidt sammen.
Hæld vand, tomater, chili og bouillon i gryden, og lad retten koge godt igennem - gerne en halv times tid.
Ca. et kvarter inden servering tilsættes blomkål og fløde, og når blomkålen er lige netop mør, smages evt. til med mere bouillon og chili.
Server retten rygende varm som den er, evt. med en klat creme fraiche eller skyr på toppen.

Konklusion:

Denne ret er en sikker vinder hos mig, og jeg kan uden problemer spise den både til frokost og aften flere dage i træk - og det gjorde jeg også denne gang.
Da jeg var barn fik vi den altid med både ris og kartofler i, men det savner jeg faktisk ikke - fordelen ved at undlade det er også at man undgår at væsken suges op - jeg kan godt lide den lidt tynd.
Egentlig skulle der have været til fryseren også, men det blev der ikke denne gang, så næste gang må jeg lave dobbelt portion.

Kender du retten, eller noget der ligner, og hvilket navn er det under?