fredag den 17. august 2012

Opskrift: Chokolademousse af hytteost


Jeg forsøger at samle mest mulig inspiration fra udenlandske blogs, så mine opskrifter ikke bliver en gentagelse af hvad der ellers befinder sig i den danske blogosfære - men nogle gange kommer der altså en opskrift jeg er nød til at prøve, selvom den allerede findes på en blog som mange af jer sikkert også læser.

Det er chokolademousse jeg snakker om. Lavet af hytteost.
Hvis du allerede har set opskriften hos Jane, så er du nok ikke overrasket - hvis du sidder og rynker på næsen og ikke allerede har forsøgt dig med den, så kan jeg kun anbefale du kommer i gang.
Som i lige nu.

Jane roser den godt nok i høje skyer, men jeg havde altså ikke regnet med det kunne blive så godt - og så u-osteagtigt.
Men på den anden side er hytteost jo egentlig heller ikke særlig ostet - og hvis man blender den helt fint og jævn, så er der garanteret ingen der vil vide at det faktisk er ost de sidder og spiser.

Faktisk har jeg lavet den to dage i træk nu - i går som et forsøg, for at prøve hvordan den smagte, og for at teste på Lækkermåsen hvad han syntes om den (jeg bad ham og Bonussønnen om at gætte hvad der var i - ingen af dem kom i nærheden af hytteost, selvom der faktisk var lidt klumper i stadigvæk) - gik den igennem, så bliver den nemlig del af en dessert når vi skal have gæster om et stykke tid.
I dag har jeg tweaket fremgangsmåden lidt, for at få den så jævn og cremet som muligt.

Hvad Lækkermåsen syntes om den kan du læse i Konklusionen - her kommer først min udgave af det nye hit på dessertfronten.

Chokolademousse af hytteost:
2 personer

160 g hytteost
2-3 spsk mandelmælk (eller almindelig mælk/den mælk du foretrækker - eneste funktion er at gøre det nemmere at blende hytteosten)
4 tsk god kakaopulver, gerne Raw (jeg brugte dog en fra Callebaut som lige skal udryddes før der bliver købt Raw)
2 spsk flødeost (feks. Philadelphia eller den billige fra Lidl)
2 spsk piskefløde
korn af 2 vaniljestænger (eller tilsvarende mængde vaniljepulver) mast ud i 4 tsk Sukrin+
Stevia pulver efter smag (jeg bruger denne, som er koncentreret Stevia uden fyldstoffer - der skal derfor kun bruges mikro-lidt. Bruger du ikke Stevia, skal der nok lidt mere Sukrin i)

Blend hytteosten med mælk, kakao og flødeost, til blandingen er helt jævn og cremet (kakaoen gør det nemmere at se om der stadig er hvide klumper fra osten, så tilsæt den fra starten, medmindre du er glad for hytte-klumper).
Når der ikke er flere klumper tilbage, røres piskefløden i - hvis du blender fløden med, vil blandingen blive mere stiv - men det kan jo i nogle tilfælde også have sine fordele. Hvis man gerne vil have en mere fast konsistens, er det dog nemmere at styre hvis man pisker fløden stiv for sig selv og rører den i bagefter, da man godt kan risikere at blende for meget, med fløden i fra starten.
Tilsæt vanilje og Sukrin+ og smag til med Stevia - du kan også sagtens bruge almindelig Sukrin eller andet sødemiddel - bare sørg for at smage til undervejs, så moussen ikke bliver alt for sød.
Hytteosten vil gøre at der er en smag af salt, som jeg synes passer godt til kakaoen - men det er jo en smagssag, så der skal være god balance mellem det salte, søde og kakaosmagen.
Moussen kan anrettes i portionsglas og serveres med frisk frugt eller bær, eller bare en klat flødeskum på toppen.
I dag får vi den med grønne æbler i skiver, og bruger den som dyppelse.

Konklusion:

HAPS - sådan en portion forsvinder hurtigt, men mætter også godt. Lækkermåsen var meget begejstret i går, og kunne slet ikke forstå at jeg kun havde lavet en lille portion. Han mente muligvis det var noget af det bedste han nogensinde havde fået (nu var han godt nok træt efter første arbejdsdag på nyt job, men det er alligevel store ord i hans mund), og der var julelys i øjnene da han så portionen jeg var i gang med i dag også (men igen syntes han den var for lille).
Jeg er vild med den cremede konsistens når hytteosten bliver blendet helt ud, og det saltede passer som sagt godt til chokoladesmagen.
Udover at servere den som nævnt her, kunne den også "fortyndes" med lidt mere flødeskum og bruges som fyld i en lagkage.

Nogen der har en god opskrift på lagkagebunde uden sukker og mel?