søndag den 26. august 2012

Opskrift: Dadelsirup og lidt om dadelpuréJeg har tidligere på en dansk blog jeg ikke kan huske set noget om dadelpuré, som bruges til sødning af alt muligt - jeg mener dadlerne blev kogt ind med vand og blendet, og så kunne den søde mos blandes i feks. en kop kakao, i kager og alle andre steder hvor man vil bruge et naturligt produkt til at søde med.

I går fandt jeg næsten samme fremgangsmåde beskrevet på The Healthy Foodie - dog koges dadlerne ikke her, men sættes bare i blød i vand og blendes efter ca. 12 timer.

Den sidste måde at lave et nemt sødemiddel med dadler jeg vil nævne, er den jeg rent faktisk har prøvet i dag - nemlig en dadel"sirup", som jeg fandt i den første raw kogebog jeg har købt, Raw Food af Jens Casupei og Vibeke Kaupert (min er dog en anden udgave end den viste, og så kostede den kun 65 kr. i Bilka).

Sirup er måske lidt forkert at kalde det, for det er bare bløde dadler der blendes med nogenlunde lige dele vand - men uanset hvad man kalder det, så fungerer det ret godt.

Det hele kom sig egentlig af at der har været en del snak om agavesirup/nektar rundt om i blogland, og at det i virkeligheden skulle være ret usundt, selvom især raw folket bruger det meget.
Jeg vil ikke kloge i det, men i stedet henvise til dette indlæg fra Madbanditten, hvis du vil læse mere om det - jeg har ikke tænkt mig at droppe agavesirup helt, især fordi jeg i går fandt dem meget billigt i en brugs, pga. de var tæt på at nå sidste MHT. dato, og derfor hamstrede nogle flasker, inden jeg havde fået læst om agaveproblematikken hos Jane.
Jeg kan ikke få mig selv til at smide det ud (man er jo påvirket af Stop Spild af Mad bølgen) - og et eller andet sted tror jeg altså også på Alt Med Måde - alt er usundt hvis man spiser det hver dag og hele tiden, men hvis man sørger for at variere kosten og kun bruger agavesirup en gang imellem, når der skal søde ting på bordet, så går det nok. Lige nu prædiker de kloge jo også at æg er en kolesterol-bombe, men dem har jeg altså heller ikke tænkt mig at droppe.

Men da jeg så faldt over dette med dadler igen i aftes hos The Healthy Foodie, og næsten samtidig stødte på det i raw bogen da jeg ledte efter kageopskrifter, så synes jeg alligevel jeg måtte prøve om det evt. kan blive en erstatning for agaven i nogle sammenhænge.
Derfor dadelsiruppen.

Dadelsirup:
ca. 3/4 liter

3 1/2 dl (mast sammen i et halv-liter mål) udstenede bløde dadler (hvis de er meget tørre, så sæt dem i blød natten over, eller minimum 4-5 timer. De dadler jeg har købt på det seneste i Superbest og Bilka har været meget bløde og saftige, så her er udblødning ikke nødvendig)
3 1/2 - 5 dl vand

Blend de bløde/udblødte dadler med frisk koldt vand til blandingen er meget jævn - har du ikke en kraftig blender, så kan en foodprocessor sikkert også gøre det. Måske kan du nøjes med 3 1/2 dl vand, måske skal du bruge 5, det kommer an på hvor tynd du vil have siruppen, og om den skal kunne hældes ud af en flaske. Men jo mere vand, jo mindre sød bliver den.
Opbevar dadelsiruppen i en skoldet og evt. spiritusskyllet flaske i køleskabet - skulle kunne holde sig et par uger eller 3, men hold øje med den. Hvis min holder så længe, kommer der en opdatering på om den kan holde sig længere.

Konklusion:

Selvom jeg brugte næsten 5 dl vand, så er siruppen stadig pænt sød og smager rigtig godt. Jeg har allerede haft den i brug til noget der kommer et separat indlæg om, og jeg kunne sagtens forestille mig at bruge den som erstatning for andre typer sødemidler, både flydende og faste.
Lige nu drømmer jeg om en kop varm kakao (måske lavet på mandelmælk), med dadelsirup, god kakao og vanilje.
Der er jo også kun 21 grader udenfor.


10 kommentarer:

 1. Jeg fryser min - det holder i månedsvis :)

  SvarSlet
  Svar
  1. God ide - det vil jeg nok prøve næste gang :-)

   Slet
 2. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 3. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 4. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 5. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 6. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 7. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 8. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 9. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet