tirsdag den 31. juli 2012

Opskrift: Pizza i to variationer - blomkålspizza og Halloumi ostepizza - og pizzasauce fra bunden

Færdig pizza med ostebund
Jeg er nok ikke den eneste på Low Carb kost som har haft svært ved at se hvordan man skulle kunne spise feks. pizza, når hvedemel er forbudt.
Så har jeg jo læst så meget om det her blomkålspizza, men synes måske alligevel det lød for underligt til at det kunne blive godt. Først da jeg så pizzabunden med Halloumi ost hos Birgitta Höglunds Mat, var der noget der så rigtigt ud - altså en pizzabund hvor der er ost i, og så ost oven på, det kan vel ikke gå helt galt.


For nu at give blomkålspizzaen en chance også, så har jeg prøvet begge dele, og begge versioner blev serveret for den pizzakritiske Lækkermås, som ikke altid har været glad for de pizzabunde jeg har lavet med hvedemel.

Der blev også lavet hjemmelavet pizzasauce, og så blev der fyldt på hvad vi nu havde i køleskabet.

Jeg har forsøgt at finde ophavsmanden til blomkålsidéen, og jeg ved ikke om det er lykkedes i dette link til  Your Lighter Side - men bloggeren skriver i hvert fald at hun fandt på idéen om at bruge blomkål i stedet for ris, som en glutenfri opskrift foreslog, tilbage i 2009.
Man må sige at metoden har gået sin sejrsgang i Low Carb verdenen, uanset hvem der fandt på det - spørgsmålet er om det også blev en succes her på matriklen.
Det må du læse videre for at finde ud af.

Pizzasauce:


1 spsk olivenolie
2 fed finthakket hvidløg
1 ds økologiske tomater
2 tsk tørret oregano
1 tsk chiliflager
1 spsk palmesukker (eller agavesirup eller sukrin)
1 spsk æblecidereddike
salt og friskkværnet peber


Hvidløg svitses ved lav varme i olivenolie (det må ikke blive brunt), og når det er blødt tilsættes tomater, oregano og chili. Saucen koger ind til ønsket konsistens, ca. 10-20 minutter, alt efter hvor høj varme man bruger. Blend saucen direkte i gryden med en stavblender, eller hæld lidt ad gangen i en blender og blend til saucen er helt jævn.
Smag til med palmesukker, eddike, salt og peber.
Kan opbevares på køl en uges tid, eller evt. fryses ned i mindre portioner.


Blomkålspizza:
2-3 personer alt efter sult - 1 stor eller flere små bunde
De bagte blomkålspizzabunde
ca. 1/2 liter fintrevet blomkål (ca. 3/4 af en stor blomkål)
2 æg
125 g ost - feks. mozzarellaost, eller cheddar som jeg brugte, da jeg ikke havde andet (eller det havde jeg, men mozzarellaen skulle bruges ovenpå pizzaen)
1 tsk tørret oregano
2 tsk tørret persille
1 spsk FiberHuskStart gerne med at dampe den revne blomkål i mikroen, uden at tilsætte vand - dette er for at noget af væden skal ud af blomkålen så bunden ikke bliver blød. Giv den et par minutter eller tre, og vrid så gerne blomkålen fri for vand i feks. et ostelærred, når den er kølet lidt af.
Bland blomkålen med æg, ost, krydderier og FiberHusk i en skål og lad den stå 5-10 minutter til FiberHusk har opsuget væde og dejen er blevet mere fast.
Varm ovnen op til 250 grader med en bageplade i, og bred dejen ud til en stor pizza, eller del den i op til 4 eller 5 mindre portioner, som bredes ud til pizzabunde på bagepapir - ret kanten ind så den ikke bliver for tynd og dermed brændt ved den høje varme.
Når ovnen er varm flyttes bagepapiret over på den varme bageplade, og bager i ca. 10-15 minutter til bundene er gyldne - pas på de ikke bliver brændt, det går hurtigt til sidst.
Tag pladen ud, smør pizzasauce på bundene og læg fyld på, hvorefter pizzaen bages igen til evt. ost er smeltet og råt kød er gennemvarmet - eller lad bundene køle af, og opbevar dem i køleskab i nogle dage, eller frys dem ned i poser til nem pizza en anden dag.

Halloumi ostepizza:
1-2 personer alt efter sult - 1 stor eller flere små bunde

De bagte ostebunde
100 g revet Halloumiost (jeg brugte en minihakker - osten er temmelig fast, så det går nemt)
1 æg
1/2 dl fløde
2 spsk FiberHusk


Rør alle ingredienser sammen og lad dejen stå i ca. 10 minutter til FiberHusk har gjort dejen fast.

Varm ovnen op til 250 grader med en bageplade i ovnen, og bred dejen ud til en stor pizza, eller del den i op til 4 eller 5 mindre portioner, som bredes ud til pizzabunde på bagepapir - ret kanten ind så den ikke bliver for tynd og dermed brændt ved den høje varme.
Når ovnen er varm flyttes bagepapiret over på den varme bageplade, og bager i ca. 10-15 minutter til bundene er gyldne - pas på de ikke bliver brændt, det går hurtigt til sidst.
Tag pladen ud, smør pizzasauce på bundene og læg fyld på, hvorefter pizzaerne bages igen til evt. ost er smeltet og råt kød er gennemvarmet - eller lad bundene køle af, og opbevar dem i køleskab i nogle dage, eller frys dem ned i poser til nem pizza en anden dag.


Konklusion:


Noget overraskende blev begge versioner af pizzaen faktisk gode. Blomkålspizzaen bliver ikke helt så sprød som osteudgaven (muligvis fordi jeg ikke fik vredet så meget vand ud af blomkålen), men den smager godt og falder ikke så tungt i maven - og mætter stadig godt.
Ostepizzaen mætter utrolig meget, men bliver til gengæld mere sprød og pizzaagtig og smager også godt.
Lækkermåsen var enig i denne konklusion og siger samtidig at bundene ikke vil kunne erstatte en rigtig pizza for ham, men som et alternativ når nu madammen ikke længere vil lave hvedepizza, så går det fint an.
Engang i fremtiden har jeg en plan om at prøve at lave en blanding af de to typer - en pizza med både blomkål og Halloumi ost, for at få lidt sundt ind i osteudgaven - men jeg skal også prøve en Meatza, hvor bunden laves af hakket kød (enten okse eller kylling).

Jeg kan indtil videre godt leve med at spise denne type pizza, bare der kommer noget ordentligt fyld på som smager af pizza (læs=ost og oregano), og jeg har stadig nogle af bundene i fryseren.
Så må Lækkermåsen selv bestille en fra det lokale pizzeria når trangen til mel og vand bliver for stor.