søndag den 12. august 2012

Opskrift: Kokosgrød med bær


I en anden blog, som jeg ikke fik gemt linket på, blev der spurgt efter forslag til morgenmadsalternativer, og gennem en af kommentarerne fandt jeg vej til Foodie Fiasco, som havde en opskrift på morgengrød lavet på revet kokos, i stedet for feks. havregryn.

Det lød så spændende at jeg måtte prøve - og jeg har allerede lavet den nogle gange siden.
Kelly, som har bloggen (og som i øvrigt kun er 14 år gammel, hvilket man har svært ved at tro når man læser hendes tekster og ser hendes billeder), har flere versioner af grøden - både neutral, med blåbær, og æble/kanel. Jeg faldt for blåbærudgaven, og det er den det skal handle om her.

Jeg har lavet et par ændringer i forhold til Kellys version - bla. har jeg brugt mere kokosmel/kokosfibre for at få grøden tyk nok, jeg har indtil videre brugt en blanding af blåbær og brombær, mest for at få brugt en pose brombær fra fryseren (fremover vil jeg nok holde mig til de økologiske ægte blåbær, medmindre jeg kan finde økologiske brombær på frost).
Desuden tilsatte jeg noget mandelsmør til grøden i stedet for at servere den med jordnøddesmør ovenpå (jeg puttede så en klat kokosolie på i stedet), og endelig sødede jeg den med rent Stevia pulver, som jeg har købt gennem iHerb.

Min fine lilla grød kom dermed til at se sådan ud:

Kokosgrød med bær:
2 personer (jeg laver denne portion om aftenen, og varmer halvdelen i mikroen dagen efter, og resten dagen efter igen - så er der nem morgenmad til to dage)

1 1/4 dl revet kokos
2 1/2 dl mandelmælk (eller kokosmælk, eller en blanding, eller anden mælk efter ønske)
2 1/2 dl vand
4 spsk fint kokosmel/kokosfibre (jeg bruger denne købt via iHerb)
1 bæger past. æggehvide (der er 1 1/2 hvide i dem jeg bruger) - eller 2 hvider fra friske æg
2 1/2 dl bær (ca. halvt af brombær og blåbær)
2 spsk mandelsmør
6 små måleskeer ren Stevia pulver (måleskeen følger med Stevia pulveret - 6 skeer vejer i alt ca. 1 1/2 gram, så det er en ret lille ske vi snakker om) - eller andet sødemiddel efter smag, feks. Sukrin, Sukrin+ eller Sukrin melis.

Hæld revet kokos i en gryde og rist det ved middel varme til det begynder at blive gyldent - pas på det ikke brænder på.
Tilsæt mandelmælk og vand og bring i kog. Tilsæt kokosmel og æggehvide og kog grøden igennem til ønsket konsistens (jeg synes nu ikke den bliver ret meget tykkere ved at koge i længere tid).
Hæld bærene i og mos dem evt. ud med en kartoffelmoser når de er optøede (hvis der bruges frosne bær).
Tilsæt mandelsmør og varm igennem, og smag til sidst til med Stevia pulver eller andet sødemiddel.
Server med en klat mandelsmør, jordnøddesmør eller feks. kokosolie/kokossmør, lidt revet kokos og evt. friske bær.

Konklusion:

Grøden smager rigtig godt, især når der lige kommer lidt sødemiddel i. Indtil videre har den holdt mig fint mæt i nogle timer - måske ikke fra 7 til 12, men længere end jeg havde regnet med.
Den kan varieres på flere måder, som nævnt med æbler/kanel, eller andre bær og frugter, og er et fint alternativ, hvis man har svært ved at undvære grød om morgenen, men gerne vil undgå kornprodukter.
En klar anbefaling herfra.
Selv Lækkermåsen kunne lide den, selvom han normalt ikke er så begejstret for kokos.