torsdag den 29. november 2012

Opskrift: Hjemmelavet sødet kondenseret kokosmælk - eller hvad med Dulce de Coco?


Som nævnt i indlægget om hjemmelavet kokosmælk, så var der et formål med at prøve at lave det selv, selvom skabet er fyldt med dåser fra Tyskland.
Jeg ville nemlig prøve at lave sødet kondenseret kokosmælk af både færdigkøbt kokosmælk, og den hjemmelavede, for at sammenligne hvordan det blev.

Kondenseret kokosmælk er et alternativ til den almindelige sødede kondenserede mælk som bla. Nestlé laver (og som er fabelagtig til is - hvis altså man ikke har noget imod is med sukker i) - det er jo ikke fordi jeg er allergisk overfor almindelig mælk at det er nødvendigt at bruge kokos. Men kokos vinder mere og mere frem med sunde egenskaber, så om ikke andet så fordi det var sjovt og jeg elsker at lave sådanne ting fra bunden, så skulle det prøves.
Også fordi jeg havde et godt øje til en opskrift med kondenseret mælk, hvor den så passende kunne erstattes af kokosudgaven.

I forsøget brugte jeg i første omgang en af dåserne fra Tyskland med 80% kokos, samt den hjemmelavede kokosmælk - 4 dl af hver, i hver sin gryde.
Jeg brugte samme mængde sødestoffer i begge udgaver - halvt Sukrin, og halvt kokossukker/agavesirup. Begge gryder fik lov at koge i en times tid.
Pga. kokossukkeret endte begge udgaver med at blive ret mørke, og især Tysklands-kokosmælken blev ret tyk i forhold til den hjemmelavede, som jo nok indeholder en del mere vand.
Men eftersom jeg ikke umiddelbart kunne smage den store forskel på de to udgaver, så endte jeg med at hælde dem sammen efter en time, og give blandingen et kvarters tid mere.
Efter at mælken var kølet helt af, var den faktisk blevet helt stiv! Og med det ret mørke udseende kom den mest af alt til at minde om dulce de leche - kondenseret mælk som er kogt ind til karamelagtig konsistens.

Den fik nok lov at koge lidt for længe, så det endte faktisk med at jeg lavede en ny portion - denne gang af to dåser mælk, dog med lidt mindre kokosindhold (60% økologisk fra Santa Maria) og en lidt anden sammensætning af sødemidler, for at undgå den brune farve.
Det er denne 2. portion opskriften tager udgangspunkt i - men nu ved du så at man også kan lave dulce de coco.

Hjemmelavet sødet kondenseret kokosmælk:
ca. 5 dl

2 dåser/800 ml 60% kokosmælk (hvis der bruges kokosmælk med mindre andel kokos, skal den måske koge længere da der er mere vand i - er der mere kokos i, skal den koge kortere for ikke at blive til dulce de coco)
5 spsk Sukrin
2 spsk lys Sweet Freedom sirup (eller agavesirup)
evt. et par dråber flydende stevia

Kokosmælk, Sukrin og sirup blandes i en tykbundet gryde eller pande, gerne sliplet, og bringes i kog - mælken simrer en times tid til konsistensen begynder at minde om kondenseret mælk. Rør i den jævnligt med et piskeris eller en dejskraber, og skrab ned fra kanten, så den ikke brænder på.
Til sidst smages evt. til med Stevia.
Køl mælken af og opbevar på køl i nogle dage, eller frys den ned i passende portioner.
Brug den i stedet for kondenseret mælk i kaffen, i is, desserter, kager, konfekt osv.

Konklusion:

Smagen er selvfølgelig ikke den samme som almindelig kondenseret mælk, men jeg er ret positiv - den smager ikke voldsomt igennem af kokos, og jeg er spændt på at prøve at bruge den til feks. is (har en fornemmelse af at jeg bliver sat på opgaven at lave is til nytårsdesserten, og der kunne den passende komme i brug). De gange jeg har brugt en hel dåse kokosmælk til is, synes jeg den er blevet lidt for hård, men almindelig kondenseret mælk er genial til is, da den giver en fantastisk konsistens, så jeg håber kokosudgaven har samme fordel.
Dulce de coco'en er også frosset ned indtil videre - jeg har prøvet at blande en lille smule i lidt piskefløde, og det giver faktisk en glimrende karamel-agtig sauce, som godt kunne bruges til frugt eller is.
Der er helt klart basis for eksperimenter.