torsdag den 4. oktober 2012

Opskrift: Ostechips med mandler og chili


Jeg ved egentlig ikke hvorfor jeg ikke har fået blogget om disse kiks, for det er snart 3 måneder siden jeg lavede dem - men bedre sent end aldrig.
Mens jeg skriver dette, sidder jeg faktisk og spiser de sidste, så jeg kan så allerede afsløre nu, at de godt kan holde sig så længe - måske bliver de en anelse mindre sprøde, men smagen er udmærket.

Kiksene kan bruges i stedet for tortillachips til feks. guacamole og salsa, de kan bruges til humus (på billedet er det en squash humus) eller bare til en almindelig creme fraiche dressing.
Hvis man som jeg har en næsten sygelig forkærlighed for chips i alle afskygninger, og helst med dip (afskaf gerne al verdens slik og chokolade, bare der er saltede chips og snacks tilbage), så er low carb stilen en jævnt stor udfordring, når man gerne vil undgå kartofler og stivelsesprodukter. Jeg har indtil videre overlevet primært på flæskesvær (omend der har sneget sig lidt almindelige chips og snacks ind hist og her, når fristelsen blev for stor - feks. blev en flæskesteg fornyligt indtaget sammen med en rest andesauce fra fryseren, og ingen andesauce uden chips. Sådan må det være) som godt nok indeholder rigtig meget fedt, men som jeg til gengæld også kan nøjes med en del mindre af - og så disse ostechips.

Opskriften fandt jeg i sin tid hos LCHF-bloggen, men den stammer fra Comfy Belly.
Jeg brugte hjemmekværnede mandler og har altså ikke prøvet med det fine mandelmel, men bruger man det skal der nok noget mere vand i. Jeg kværnede ikke mandlerne helt fint, så chipsene blev lidt grove i konsistens, men lav mandlerne som du bedst kan lide det.
Krydringen kan man jo også justere som man lyster, med feks. krydderurter eller mere chili - med nedenstående opskrift bliver de ikke stærke som sådan, men giver bare lige en anelse prikken på tungen.

Ostechips med mandler og chili:

2 1/2 dl friskrevet smagfuld fast ost (jeg brugte en blanding af gul cheddar, og et par andre hvide/gule halvfaste oste - parmesan kunne sikkert også bruges)
2 1/2 dl kværnede mandler (ikke helt fintmalede)
1/4 tsk salt
1/2 tsk røde chiliflager
1/4 tsk chipotlepulver - evt. cayennepeber
2-3 spsk vand

Ovnen tændes på 150 grader.
Alle de tørre ingredienser blendes godt sammen i en foodprocessor, hvorefter vandet tilsættes lidt efter lidt. Hvis man selv har kværnet mandlerne skal der måske ikke helt så meget vand til, da hjemmekværnede mandler ikke suger så meget som det fine mel.
Pres blandingen sammen til en fast dej og del den i to.
Den ene dejklump lægges på bagepapir smurt med lidt olie, på en bageplade og klappes lidt ud - et nyt stykke bagepapir sprøjtes/pensles med olie og lægges ovenpå dejen med oliesiden nedad, og så rulles dejen ud så tyndt som muligt. Juster kanterne lidt så de ikke bliver for tynde og dermed brænder på.
Rids dejen i ønsket kiksefacon med feks. en pizzarulle eller en skarp kniv - jeg lavede dem trekantede ved først at lave firkanter og så skære dem på tværs.
Når ovnen er varm, bages første hold kiks til de begynder at blive gyldne (jeg har desværre ikke nogen nøjagtigt tidsangivelse på dette, da jeg sænkede temperaturen lidt i forhold til opskriften, og åbenbart ikke fik noteret under tilberedningen hvor meget ekstra bagetid det krævede, men prøv med ca. 20-30 minutter). Skil dem helt ad med pizzarullen eller en kniv, og vend alle kiksene om og giv dem ca. 5-10 minutter på den anden side. Mens første hold bager, rulles andet hold ud mellem to ark bagepapir på samme måde.
Når kiksene virker sprøde (de bliver mere sprøde når de er kølet af) tages de ud og køler af på en bagerist. Skulle de stadig ikke være helt tørre og sprøde, kan de varmes igen ved 100 grader så længe det er nødvendigt - test undervejs.
Kan opbevares i en tætlukket kagedåse i flere måneder.

Konklusion:

En fuldendt erstatning for kartoffelchips bliver det aldrig - men hvis man er helt syg efter en form for chips man kan dyppe i noget snask, så går de fint an, og de giver også en god mæthedsfornemmelse længe før den samme mængde chips ville have gjort det.
Man kan selvfølgelig også bruge grøntsagsstænger hvis det bare er dippen man craver - men det er nu altså ikke helt det samme for mig.
Har du andre forslag til noget chips/kiks lignende a la dette? Eller hvad spiser du hvis salttrangen bliver for stor?
Eller er det kun mig der har nævnte trang?