lørdag den 19. januar 2013

Opskrift: Oopsie fastelavnsboller


Nu er det snart februar, og dermed fastelavn - og så skal der jo fastelavnsboller på bordet.
Man kan godt lave nogle fornuftige boller med creme, hvor fedtandelen er skåret ned, men det hjælper jo ikke i low carb verdenen, hvor der skal skrues op for fedtet, og ned for korn og sukker.

Jeg har været rundt om flere muligheder - kigget på Madbanditten som har brugt de norske lusekatter fra Fristende Lavkarbo med fyld imellem (jeg har bagt bollerne og synes de er rigtig gode - som boller, men som fastelavnsboller er de altså ikke lige det helt rigtige - der skal noget mere let og luftigt til, hvis det er butterdej- eller vandbakkelse-modellen man er ude efter at efterligne), forsøgt at finde en opskrift på vandbakkelse uden mel (nemmere sagt end gjort da der skal en masse underligt i) og så lidt opgivet igen. Normalt laver jeg disse som er fyldt med mel og sukker, og de er rigtig gode, men svære at lave en low carb version af.

Men - så lavede Xenia oopsies. Ikke fordi der er noget nyt i dem. De er ret udbredte i low carb kredse, men jeg havde ikke selv fået dem prøvet endnu. Men da jeg så Xenias billeder af noget der lignede flade men alligevel luftige vandbakkelser, så opstod idéen fordi jeg allerede var i vandbakkelse-tanken - hvis nu man lavede dem højere ved at hælde dejen i muffinsforme, så de hæver mere opad, kunne man mon så få noget der lignede en vandbakkelse ud af det, som kunne fyldes med creme og flødeskum?
Flere steder har jeg læst at folk synes ooopsies (lige nok o'er dér) minder for meget om vandbakkelser, når de skal bruges til noget med kød, men det var jo netop det jeg gik efter, så det måtte prøves.
Det jeg var mest spændt på var om de ville hæve og blive luftige nok til at der kan fyldes noget i bollen, uden at det bare splatter ud over det hele når man lukker den sammen - og om de ville blive for salte i smagen pga. flødeosten, som til tider godt kan være ret salt.

Jeg kom på tanken i går eftermiddags, og kunne nærmest ikke vente med at prøve - men jeg måtte pænt vente til tidligt i morges før der var tid til at gøre forsøget. Jeg fulgte opskriften hos Xenia, men kom lidt ekstra bagepulver i og lidt mindre salt, og så puttede jeg sødning i for at overdøve den saltsmag der formodentlig ville komme fra flødeosten - jeg valgte at bruge den nye Sukrin Gold, men det kunne lige så godt have været almindelig Sukrin, Sukrin+ eller ren Stevia i passende mængde.
Endelig kom der lidt kakaopulver i også for at gøre dem lidt mørkere i farven og give lidt ekstra smag.

Her er hvordan det gik.

Oopsie fastelavnsboller:
ca. 6-8 bunde

3 æg
100 g fuldfed flødeost (jeg bruger som sædvanligt den billige fra Lidl)
1/8 tsk salt
3 spsk Sukrin Gold (eller tilsvarende anden sødning)
evt. 1-2 tsk kakaopulver
1½ tsk bagepulver
1 spsk FiberHusk

Tænd for ovnen på 130 grader varmluft og gør en bageplade klar med bagepapir eller en silikonemåtte, som smøres/sprayes med lidt fedtstof.
Del æggene i hvider og blommer i hver sin skål, og pisk æggehviderne stive med salt for sig selv (husk at både skål og pisker til æggehviderne skal være helt rene og fedtfrie, og der må ikke være en dråbe blomme i, ellers kan de ikke piskes stive).
Pisk imens flødeosten ud i æggeblommerne med håndmixer til alle klumper er væk, pisk sødemiddel i sammen med evt. kakao, og pisk til sidst FiberHusk i sammen med bagepulver. Bland nu forsigtigt de stive æggehvider i æggeblommerne og vend dem rundt til dejen lige netop er blandet, men uden at al luften piftes ud af æggehviderne - der må godt være lidt hvide "klumper" af æggehvide synlige.
Fordel dejen i klatter på bagepladen og bred dem evt. lidt ud - de hæver ikke helt vildt op men flyder lidt ud, så lav god plads imellem.
Bag klatterne i den varme ovn i ca. 25-30 minutter alt efter størrelse - de skal blive en smule gyldne og selvfølgelig være gennembagte, men de skal ud inden de begynder at blive sprøde.
Lad dem køle af på en rist og gem dem derefter i en pose, kagedåse, eller frys dem ned med madpapir imellem og tag dem op efter behov.

Konklusion:

Som den opmærksomme læser vil have opdaget, så skrev jeg noget i starten om at fylde dejen i muffinsforme for at få dem til at hæve opad - men jeg skriver ikke noget om muffinsforme i fremgangsmåden.
En omvendt oopsie nederst i billedet -
halvdelen af bunden ligger tilbage i
papirsformen øverst til højre
Det er der selvfølgelig en grund til.
Altså udover at jeg kunne have været glemsom.
Jeg fyldte 4 papirsforme med dej og lavede 5 klatter af resten, og det med muffins-papirsformene blev altså ikke nogen succes. For det første var papiret for svært at få af, og de færdige oopsies fik en lidt for snasket konsistens, men klappede samtidig lidt sammen efter bøvlet med at få dem ud. Så det var ikke rigtig muligt at dele dem og putte creme/fyld i.
Til gengæld er smagen af de flade oopsies rigtig god - luftig og let sød, uden overhovedet at smage af æg eller flødeost. De er ikke helt vandbakkelses-agtige i smag eller konsistens, men de minder tilpas meget om, til at de kan gå an som fastelavnsboller.
Løsningen bliver derfor at lave fastelavnsboller af to flade bunde, med creme/fyld imellem. Hvis man gerne vil have dem lidt mere jævne i facon, kunne man vælge at udstikke helt runde stykker af de færdige oopsies, og så hakke det overskydende og putte i fyldet (man er jo med i Stop Spild af Mad).
Denne gang lavede jeg en hurtig version af en fastelavnsbolle-look-alike af to rustikke bunde (som jeg nok bare vil gøre en anelse mindre i omkreds næste gang, og så igen bruge dem som de er) med noget snydefyld imellem (morgenmads-skyr med hindbær i stedet for blåbær) så man kan få en idé om hvordan det vil se ud. Så kunne jeg også med lidt bedre samvittighed spise en til morgenmad.
Den blev pyntet med lidt sigtet hjemmemalet Sukrin melis og en ekstra klat skyr.
Når det bliver fastelavn vil jeg selvfølgelig lave dem med rigtig vaniljecreme uden sukker, blandet med flødeskum.
Glæder mig allerede.


7 kommentarer:

  1. Sikke en god ide! Lige så snart jeg så din overskrift på Bloglovin', tænkte jeg "selvfølgelig". Så genialt altså :D Det skal jeg helt sikkert prøve - til trods for at jeg egentligt ikke normalt er typen, der spiser fastelavnsboller ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Xenia: Tak - og jeg siger tak til dig, for det var jo dine billeder der fik mig på ideen :-)
      Det er nu heller ikke fordi vi fråder voldsomt i fastelavnsboller normalt men det er rart at kunne frembringe noget man kan servere for gæster også, hvis der skulle komme besøg i februar - og at det ligner den normale udgave bare en lille smule :-)

      Slet
  2. Jeg er enig med Xenia, det er jo en genial idé! Jeg har nemlig også været lidt skeptisk over bare at fylde en almindelig bolle med creme! Jeg drømmer dog stadig om de der fastelavnsboller med hindbær og kagecreme indeni, idet det er dem, jeg er vokset op med. Kan det mon lade sig gøre med den almindelige bolledej? :)

    SvarSlet
    Svar
    1. lykkeglimt: Tak, jeg er også glad for idéen, selvom der sikkert er andre der har brugt den før mig.
      Jeg er også helt vild med de almindelige boller med creme og remonce indeni, men jeg tror måske det bliver svært at lave en udgave uden mel, som hænger ordentligt sammen rundt om fyldet.
      Så jeg vil helt klart holde mig til denne udgave, og så kan fyldet jo varieres som man har lyst :-)

      Slet
  3. Hej :)
    Det lyder simpelthen som en lækker opskrift, som jeg vildt gerne vil kaste mig ud i!
    Desværre er jeg i Spanien lige for tiden, og har - uden held - forsøgt at finde Fiber Husk. Er der noget jeg kan erstatte det med, som er mere "almindeligt" og derfor ret let tilgængeligt?

    Venlig hilsen

    Isabella

    SvarSlet
    Svar
    1. Isabella: Ja den er ikke helt ueffen - og kan selvfølgelig bruges til andet end fastelavnsboller også.
      Jeg tror du måske kunne prøve med fintkværnede hørfrø, hvis du kan få fat i det - måske skal der lidt mere til end 1 spsk, men det er et forsøg værd. Jeg tør dog ikke sige om man vil kunne smage dem, så jeg garanterer ikke for resultatet :-)
      Men det vigtigste er noget der kan suge lidt af væsken og samle dejen, og det plejer hørfrø at kunne.
      Og så er det vigtigt ikke at røre al luften ud af æggehviderne, hvis man gerne vil have de "puffer" lidt op.
      God fornøjelse - håber det lykkes!

      Slet
  4. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

    SvarSlet