lørdag den 15. september 2012

Opskrift: Varm kakao med mandelmælk og dadler - og et strejf af chili


Der er ingen tvivl om at det er blevet efterår nu - regn, blæst og kulde der snart er slem nok til at jeg seriøst må overveje at udskifte flip-flops og bare fødder med strømper og indelukkede støvler. Jeg er nemlig sådan én der ikke har noget indimellem. Altså almindelige sko. Bortset fra løbesko, og dem tager man jo ikke lige på, på arbejde (jeg gør i hvert fald ikke).
Almindelige lukkede sko hvor man kan have strømper indeni - det ejer jeg ikke.
Jeg har et par fornuftige sandaler med åben tå - men dem tager jeg ikke på med strømper.
Blev der sagt.

Nå men det korte af det lange er, at efterårsvejret her til morgen, og det faktum at der for første gang i umindelige tider ikke er nogen planer/gæster/besøg på programmet en hel weekend (medmindre Lækkermåsen laver om på det, hvilket er sket før), gjorde at jeg havde lyst til at gøre noget godt og varmende for mig selv. Og med det opstod tanken om varm kakao.

Jeg havde en rest optøet mandelmælk som blev udgangspunktet, og sødningen blev lavet med dadler, efter inspiration fra The Spunky Coconut (hvor kakaoen laves af kokosmælk).
Er man følsom overfor tørret frugt, kan man selvfølgelig benytte sukrin, stevia, kokossukker eller sirup efter ønske - men så må man forsøge sig lidt frem med mængderne, da jeg ikke har prøvet dette.

Udover god kvalitet kakaopulver (fra Callebaut), brugte jeg lidt johannesbrødpulver/carobpulver - kakaoen kunne også laves udelukkende med carob, men jeg tvivler på den får den samme chokoladeagtige smag - og den var jeg ikke lige klar til at undvære i dag.
Endelig fandt der lidt kanel, salt og et drys cayennepeber ned i gryden - disse ting kan man sagtens undvære, og det kan man selvfølgelig også med carob - men det hele giver lige et pift i den rigtige retning.
Det var et ret beskedent nip cayenne der kom i - men det kan jo justeres efter smag.
Og efter hvor meget flødeskum man vil kunne hælde i som undskyldning for at skulle slukke en chilibrand i munden.

Varm kakao med mandelmælk og dadler - og et strejf af chili:
2 kopper

2 1/2 dl mandelmælk (eller anden mælk efter ønske)
1 dl vand
3 bløde dadler uden sten
1 spsk god kakao
1 tsk johannesbrødpulver/carob
1/8 tsk stødt kanel
1 lille nip salt
1 knivspids cayennepeber

Blend alt til og med kakao/carob i en god blender eller foodprocessor, så dadlerne bliver bedst muligt blendede. Si kakaoen gennem en fin sigte ned i en gryde, hvis du vil undgå bittesmå stykker dadel"skal". Varm kakaoen op til lidt under kogepunktet og smag til med kanel, salt og cayenne.
Server varm - evt. med en klat flødeskum.

Konklusion:

Det er ikke sidste gang der laves kakao efter denne opskrift.
Den bliver cremet og fyldig, og smagsmæssigt kan jo justere i den retning man har lyst - mere chili, mere kanel, mere salt, mere kakao.
Eller mindre, hvis man går den kedelige vej.

Jeg gik den forbudte vej og pyntede med mini-marshmallows i stedet for flødeskum. Bare fordi jeg havde marshmallows liggende fra en Tysklandstur og ikke helt ved hvad jeg ellers skal bruge dem til - og fordi det måtte prøves.
Så kan jeg da slå dét ud af hovedet.