mandag den 2. juli 2012

Opskrift: Kernebrød / kernerugbrød


Jeg lavede dette brød for første gang sidste år da vi skulle holde fødselsdagsbrunch for familien, og lige siden har jeg haft lyst til at lave det igen - uden missere. Første gang blev mit brød nemlig ikke så højt, og meget tæt i det, da jeg brugte en aflang springform som viste sig ikke at være tæt i bunden. Med det resultat at ægge- og oliemasse løb ud og lagde sig i kanten, så der kom en fin ring af æggekage ud af det også. 
Underligt nok hang brødet stadig sammen - men jeg vil nu stadig råde til at man bruger en tæt form.


Nu har jeg fået en Eva rugbrødsform, og den holder i hvert fald tæt - og så er den intet mindre end fantastisk, da den slipper brødet helt uden man bruger fedtstof.


Så nu skulle det altså prøves igen, så jeg har et stykke brød jeg kan tage ud af fryseren hvis jeg lige får lyst til en klap-sammen med leverpostej! Eller spegepølse - eller skinke - eller en mad med rejer. Måske med den hjemmelavede mayonnaise?


Oprindeligt har jeg kunnet spore opskriften tilbage til Tante Sød, som fandt den i en SØNDAG. Om de selv har udviklet opskriften ved jeg ikke - men her kommer den i hvert fald.
(Denne gang har jeg ændret en smule på målene af de enkelte frø og kerner, og desuden tilsat lidt krydderier, og det er den version der kommer her).


Kernebrød uden mel:
1 stk.


100 g hørfrø
100 g sesamfrø
100 g solsikkekerner
150 g græskarkerner
150 g grofthakkede mandler
2 tsk salt
2 tsk tørret rosmarin
1 tsk hel kommen
1 dl rapsolie (eller anden smagsneutral olie)

5 hele æg

Tænd ovnen på 160 grader almindelig varme.
Bland alle kerner, frø og mandler med salt, krydderier og olie i en skål. Pisk æggene godt sammen i en separat skål, og hæld dem derefter i kerneblandingen og rør så det hele er grundigt blandet.
Smør en (TÆT) rugbrødsform med fedstof (kun hvis den kræver det - det gør Eva formen ikke), eller beklæd den med bagepapir, og hæld "dejen" i formen. Når ovnen er varmet op, bages brødet i 70 minutter midt i ovnen. Køles lidt af, og tages ud af formen og afkøler helt. Kan sagtens opbevares nogle dage i plasticpose, en uges tid i køleskab, eller det kan fryses ned i skiver, adskilt med madpapir.

Konklusion:

Brødet er superlækkert og med virkelig god smag - det er perfekt til særlige anledninger, f.eks. brunch, sammen med tapas eller lignende, men kan selvfølgelig også sagtens bruges som erstatning for rugbrød, hvis man holder sig til nogle enkelte skiver (i hvert fald hvis man tæller kalorier).
Jeg puttede faktisk lidt bagepulver i dejen for at få den til at hæve lidt op, da jeg synes skiverne bliver lige flade nok ellers, men det lykkedes ikke rigtig. Måske skal der andre ting i for at bagepulveret virker.

Under alle omstændigheder tror jeg at jeg laver dobbelt portion næste gang - det passer lige til brødformen, så skiverne får mere rigtig rugbrødsstørrelse.


På min anden blog fik jeg i øvrigt fornylig en kommentar om, hvorvidt man mon kunne overtrække skiver med god chokolade og bruge det som en slags müslibar! Det lyder ikke som en helt dum idé, så det kan være jeg gør et forsøg med dette en af dagene. Godt nok ved jeg ikke lige hvordan det harmonerer med at jeg denne gang har puttet kommen i. Men det må et forsøg jo afgøre.


Indtil da kan man jo pynte sin mad lidt så den bliver sjovere at spise.