onsdag den 11. juli 2012

Opskrift: Kammerjunkere (og koldskålsknas delvist af kammerjunkere)


Siden jeg så kammerjunkerne hos Mad med mere (nydelse) har jeg vidst at dem skulle jeg prøve.
Jeg måtte dog vente lidt på at få kokosfibre hjem fra USA, men de kom i torsdags, og fredag kunne jeg endelig komme i gang.

Jeg ved dog ikke helt om det var en fejl at jeg brugte almindelige kværnede mandler (og lidt ekstra FiberHusk) - måske skulle jeg have brugt det affedtede mandelmel i stedet, men i hvert fald blev konsistensen af de færdige kammerjunkere ikke helt som jeg håbede. De smuldrede lidt og blev ikke helt sprøde, selvom jeg faktisk tørrede dem i ovnen i næsten to timer mere end angivet.
Men måske var det også for meget at håbe på, at en opskrift uden mel og sukker skulle give næsten samme resultat.

Anyway - junkerne gik ikke til spilde. Jeg smuldrede nogen af dem og varmede dem på panden sammen med hakkede mandler og lidt palmesukker og agavesirup - og det gav faktisk en rimelig god "knas", som kunne bruges til koldskål sammen med nogle af de resterende kammerjunkere. Det gav lidt mere konsistens.

Jeg brugte i øvrigt lidt tørret appelsinskal i kammerjunkerne, og brugte frisk vanilje fra stang.

Resten af de små kager har jeg gemt til en anden anledning senere på ugen.

Kammerjunkere:
ca. 65 stk. á 6 gram

50 g mandelmel (sandsynligvis bedst med det affedtede man kan købe)
50 g kokosfibre (a la dette fra Raw and More - almindeligt kokosmel duer ikke)
2 1/2 spsk FiberHusk
2 tsk bagepulver
korn af 2 stænger vanilje
1 tsk stødt kardemomme
40 g sukrin
1 tsk tørret appelsinskal
100 g smør
1 æg
1/2 dl piskefløde

Bland alle de tørre ingredienser godt i en skål, og "skær" derefter smørret i med en kniv, ligesom til en tærtedej. Bland æg og fløde i og ælt dejen hurtigt sammen. Stil den evt. på køl en halv times tid, så den bliver lidt nemmere at forme til kugler.
Rul små kugler (jeg vejede dem af for at få samme størrelse) og sæt dem på bagepapir - tryk dem en anelse så de bliver liggende, men ikke så meget at de bliver flade.
Bag dem i ca. 12-15 minutter ved 200 grader til de begynder at blive gyldne. Tag dem ud og lad dem køle lidt af - skær dem derefter i halve og sæt dem i ovnen igen ved 90 grader til de er tørre (som skrevet fik mine ca. 2 1/2 time i alt, men de skal muligvis ikke have så meget, hvis man bruger det rigtige mandelmel).
Opbevar dem i en lukket dåse og spis dem til koldskål.

Konklusion:

Som skrevet kan disse kammerjunkere ikke helt sammenlignes med de rigtige - men det er jo også hvad man må forvente af nogle typer low carb mad.
Om jeg vil lave dem som kammerjunkere igen er måske tvivlsomt (så måske hellere riste nogle hakkede mandler og andre nødder/kerner med lidt palmesukker og agavesirup) - men jeg tror de vil egne sig glimrende til det jeg har planlagt med dem sidst på ugen.

2 kommentarer:

 1. Dejlige ser de ud - selv om du ikke er helt tilfreds. Skal jeg forstå det på den måde at du har bestilt kokosfibrene i USA? Når du kan købe det i DK? Er det billigere der - er det ikke dyrt i porto - har du købt andre spændende varer der? Sorry jeg er pokkers nysgerrig.
  Mange hilsner Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte: Du er mere end velkommen til at være nysgerrig :-)

   Det er korrekt, jeg har bestilt kokosfibre hos iHerb.com i USA. Skal man have dem hjem fra Raw and More (som er det eneste sted jeg har fundet herhjemme) koster det 70 kr. pr. 500 gram, plus 70 kr. i fragt.
   Hos iHerb kostede 454 gram 5,81 USD plus 6 USD i fragt (det er fast gebyr til Danmark). Jeg bestilte 1 kg, altså kostede det i alt 17,62 USD - men på første ordre kan man få 5 USD i rabat hvis man bruger en rabatkode fra en anden køber (jeg fandt en på en anden blog - og har nu selv fået en rabatkode andre kan bruge!). Så for 1 kg har jeg alt i alt givet 12,62 USD - ca. 75 kr. med den kurs den blev hævet til (den er så steget lidt siden da). Det er jo en ret stor besparelse i forhold til at skulle give 210 kr. for samme mængde hos Raw and More! (Medmindre man kan afhente i deres butik, så er fragten sparet).

   Det skal siges at den type jeg har købt ikke har helt den samme kaloriefordeling som den danske variant - men til den pris kan jeg godt leve med forskellen.

   Kokosfibrene er det eneste jeg købte - for at undgå told og moms skal man holde sig under 80 kr., og jeg var lidt i tvivl om de talte fragten med i det beløb, så for at være sikker nøjedes jeg med kokos. Det så dog ikke ud til at fragt blev talt med, så hvis bare man kan holde sig under ca. 13-14 USD i varebeløb, så skulle man være sikker.

   Jeg laver nok lige et indlæg om købet hos iHerb også - så kan du få alle detaljerne der :-)

   Slet