lørdag den 6. oktober 2012

Opskrift: Sprøde og krydrede grønkålschips


Vi fortsætter lidt med snacks-kategorien, i forlængelse af ostechips'ne med mandler og chili.
Og har man sagt low carb snacks, så kommer man nok ikke udenom bagte grønkålschips, som vel nærmest er det nye sort.

Det er længe siden jeg så idéen første gang, sandsynligvis på en eller anden amerikansk blog, men sidste vinter/starten af foråret lykkedes det mig ikke at finde frisk grønkål, hverken i supermarkeder eller grønthandlen.

Tilfældigvis faldt jeg så i forrige uge ved en google-søgning over netbutikken Økomanden, hvor der for det første kunne købes økologisk grønkål, og hvor det oven i købet var på tilbud. 300 g til 9,50 (normalpris 11,75), det syntes jeg bestemt var rimeligt.
Eftersom fragten så til gengæld kostede 49 kr., så skulle der selvfølgelig noget mere med i kassen - det blev bla. til tomatpure, johannesbrød/carob pulver, kokosmel, rødkål på glas (vi skal holde jul i år, men hjemmelavet rødkål står altså ikke højest på to-do listen), grillpølser med hvidløg, hakket lammekød, hokkaido græskar og søde kartofler. Og så selvfølgelig grønkålen. Det hele økologisk.

Udover at have grønkål, så udmærker Økomanden sig også ved at man kan betale med Forbrugsforeningens kort, og derved opspare bonus.
Mange bække små, ikke?

Nå men chips skulle der laves, så en onsdag aften måtte jeg i gang.
Der er flere meninger om hvor mange grader kålen skal bages ved - jeg endte med at lave 3 portioner med forskellig krydning, og jeg fik derved lejlighed til at afprøve flere grader.
Det der virkede bedst blev 100 grader i ca. 30-45 minutter, alt efter størrelse. 150 grader i ca. 20 minutter virkede også fint nok, men kålen blev hurtigere brun/let brændt på.

Man skal være obs på at sådan noget grønkål svinder en del, så man kan godt lave stykkerne rimeligt store, og stadig få dem i mundrette bidder.
Det andet man skal være obs på er at man nemt kommer til at tilsætte for meget salt - jeg syntes ikke jeg havde brugt ret meget i første portion, men de blev lige på vippen til lidt for saltede, så brug lidt mindre end du regner med.
Det tredje er at udover man skal passe på de ikke brænder på, så skal man til gengæld også være sikker på de bliver helt sprøde, for ellers er de ikke rare at spise - så bliver de seje og træede, og vokser lidt for meget i munden.

Skal det være aller-sundest, så tørrer man dem i en dehydrator ved lavere varme, så alle de gode ting i kålen ikke ødelægges - men sådan en har jeg ikke (endnu - der arbejdes på det).
Og mon ikke nok at nogle af de gode ting overlever alligevel.
Det tror jeg nu nok.

Sprøde og krydrede grønkålschips:

3-4 store friske grønkålsstokke
ca. 1 spsk olivenolie
ca. 1/2-1 tsk salt
yderligere krydderier efter smag, feks. hvidløgspulver, løgpulver, chilipulver, chilisauce osv.

Varm ovnen op til 100 grader almindelig varme.
Vask grønkålen grundigt - der kan nemt gemme sig snavs inde mellem alle folderne, hvis du bruger den krøllede slags.
Skær den hårde midterstok af, og pluk kålen i bidder på nogenlunde samme størrelse, ca. 5x5 cm.
Slyng kålstykkerne i et viskestykke eller salatslynge - eller som jeg gjorde, bank kålen ned i et viskestykke inden stokken skæres fra, så vandet bankes ud af alle folderne.
Læg kålstykkerne i en stor skål, bland olie med salt og krydderier, og hæld krydderolien over kålen. Tag evt. et par latexhandsker på, og gnid nu olien grundigt ind i kålen ved at ælte den med begge hænder, indtil alle kålstykkerne er dækkede af et tyndt lag olie.
Fordel kålstykkerne på en bageplade med bagepapir eller silikonemåtte - de må ikke overlappe hinanden.
Bag kålen midt i ovnen i ca. 30-45 minutter afhængig af størrelse - se til den nogle gange undervejs, og tag evt. stykkerne ud efterhånden som de begynder at blive lidt brune i kanterne - men vær sikker på at de er sprøde.
Læg dem til afkøling på en bagerist. Hvis de ikke er helt sprøde når de er afkølede, så skal de have lidt længere.
Spis dem som snacks når lysten til noget salt og sprødt bliver for stor. Eller brug dem som drys på en grøntsagssuppe.

Konklusion:

Det er bestemt ikke ueffent, det her. Det fungerer rigtig godt som drys på suppe, og jeg tror faktisk jeg fik nedsvælget i omegnen af 400 g kål i løbet af to dage, minus vægten af den fraskårne stok.
Mængden af tilsat salt gør måske nok at man ikke skal spise uanede mængder - men jeg kan ikke forestille mig andet end at det må være noget sundere end at spise 400 g kartoffelchips.
Jeg følte mig i hvert fald vældig grøn bagefter.

6 kommentarer:

  1. Spændende -jeg har flere gange set opskriften og aldrig fået afprøvet den
    Jeg er lidt skør men jeg har ikke taget hul på de 3 typer grønkål jeg dyrker i år- da jeg ved at det er det jeg kommer til at spise meget af senere på vinteren ;) Det samme gælder jordskokker og savoykål :)

    Forøvrigt så er kål faktisk en af de grøntsager hvor det er sundest at tilberede- de indeholder et stof der hedder goitrogner som hindrer at man optager jod optimalt.
    Nu sidder du og tænker "mit stofskifte er vist ok"- men problemet er at de fleste ved ikke om de har et borderline problem med stofskiftet, det er en af de mest oversete sygdomme i den vestlige verden.
    Så vi andre skal hellere ikke spise rå kål dagligt eller drikke enorme mængder broccoli juice. Lidt er godt.
    citat slut fra det jeg skrev om spidskål.
    Så jeg ville roligt spise de tørrede på 100 gr :) jeg er sikker på at der er masser af gode vitaminer tilbage.

    SvarSlet
    Svar
    1. Henriette: Tak for infoen - jeg var ikke klar over at kål var bedst at spise tilberedt, så det er nyttig viden. Jeg må dog indrømme at jeg nok vil fortsætte med at spise broccoli rå, da jeg ikke synes det klæder den at blive tilberedt, men som du skriver, lidt er godt :-)
      Det var i hvert fald en god måde at få grønkål på, og resten blev så brugt råt i en salat med granatæble, æble, fetaost og hindbæreddike og olivenolie. Det var bestemt heller ikke dårligt!

      Slet
  2. jeg kan rigtigt godt lide når du afprøver nye veje...gogo chips :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. SS: Tak - det er jo det der er sjovt :-)

      Slet
  3. Det må afprøves. Jeg kan slet ikke forestille mig hvordan det smager. Har kun spist grønkål som grønlangkål - samt som barn hvor min mor kogte grønkålssuppe, en ret jeg tror jeg vil forsøge mig med - har ikke smagt det i mange år.
    Hilsen Charlotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Charlotte: Du kan roligt prøve - det smager ikke ret meget af kål, især ikke hvis du bruger godt med krydderier. Og bare de bliver ordentligt sprøde, så gætter man aldrig det er en grøn-sag :-)

      Slet