søndag den 31. marts 2013

Opskrift: Hjemmelavet nøddesmør


I sidste weekend fik jeg ristet en hel bradepandefuld hasselnødder, så de er klar til at bruge i feks. müsli og andre gode ting, hvor der skal bruges ristede, afskallede nødder (150 grader almindelig varme i ca. 15-20 minutter til skallen kan gnides af - dem hvor skallen ikke kan løsnes gemmer jeg for sig selv, og bruger i feks. müslien hvor det ikke gør så meget at der stadig er skal på).
Jeg havde dog allerede en lille portion liggende, som skulle udryddes inden glasset blev fyldt op med en ny omgang, og den blev til en lækker gang nøddesmør.

Jeg har tidligere lavet både mandelsmør og kokossmør, og hvis man har en god blender, minihakker eller foodprocessor, så kan jeg kun anbefale at man selv giver sig i kast med disse ting, da de er temmelig dyre i indkøb.

Nøddesmørret lavede jeg af ristede nødder i foodprocessoren, hvor man jævnligt stopper maskinen og skubber nødderne ned fra skålens kant med en dejskraber. Lad maskinen køre til nødderne begynder at frigive olie, så blandingen bliver cremet og smørbar, ligesom jordnøddesmør.
Opbevar smørret i et rent glas med låg i køkkenskabet eller køleskabet - mit har stået en uges tid i et skab nu.

Brug det til at smørre på knækbrød eller kiks, ovenpå pandekager og vafler, bland det i morgenmads-mælkeproduktet - eller hvad med at lave en sund nutella ud af det.
Det bliver noget af det næste der skal prøves.

Hvis du gerne vil have lidt smag i, så prøv at tilsætte kakaopulver, vanillepulver, sødestof (stevia, sukrinmelis, kokossmelis eller sirup) eller hvad du nu har lyst til - eller gem portionen naturel, og tilsæt smag hver gang du skal bruge en lille portion.

OBS: Denne gang blev nøddesmørret ikke kværnet helt fint, så der er stadig lidt bid i, og derfor vil det også blive en lidt grov nutella man får ud af det, hvis man forsøger sig med det - næste gang prøver jeg nok at lave en større portion og gøre det i Vitamixen, da den er bedre til at findele i atomer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar