mandag den 10. september 2012

Opskrift: Køleskabs kokosgrød med blåbær og banan


Inspireret af Xenias køleskabshavregrød forsøgte jeg mig selv i sidste uge med denne form for morgenmad. Køleskabshavregrød, eller Overnight/Refrigerator Oatmeal som det nogle steder hedder på engelsk, ser ud til at være blevet vældig populært især på amerikanske blogs, og jeg havde for et stykke tid siden gemt et link til The Yummy Life, hvor der vises et imponerende antal forskellige udgaver her og her.
Jeg gik ud fra denne version med blåbær, og den blev helt fin.

Køleskabshavregrøden er meget simpel - man blander havregryn med mælke/surmælksprodukter og frugt/nødder/kener/sødemiddel efter smag, lader det stå tildækket i køleskabet natten over, og om morgenen har man så en meget nem morgenmad klar - havregrynene har suget væske til sig og er blevet bløde, og konsistensen er næsten som havregrød - men selvsagt i en kold version.

Mit første forsøg med havregryn
Konsistensen var netop også det eneste problem jeg havde med det - jeg synes det endte med at blive en anelse for blødt og tandmangel-agtigt til mine smagsløg, så i stedet fandt jeg på at bruge revet kokos. Tanken om at erstatte havregryn med kokos var ikke helt fremmed fra kokosgrøden, som jeg har lavet flere gange - men sidste gang blev den ikke så heldig da jeg fik blendet brombær så meget at de blev bitre, og konsistensen blev desuden lidt underlig efter at jeg havde brugt lidt arrowroot pulver fordi den var for tynd. Den holder derfor lige en pause, og så måtte der nytænkning til - dermed blev køleskabs kokosgrøden født.

Igen gik jeg ud fra blåbærudgaven fra The Yummy Life, men tilsatte lidt ekstra for at gøre den mere mættende.
Den indeholder en del kalorier pga. den fede kokos (jeg har endnu ikke fundet økologisk fedtfattigt revet kokos, så hvis du har et tip til dette, så sig endelig til), men fremover vil jeg tage den med på arbejde, og så spise den som morgenmad når de andre får franskbrød. På den måde kan jeg nøjes med dette ene måltid om formiddagen, så der ikke ryger kernekiks og ost ind også.
Så går det nok at dagens første måltid indeholder en del kalorier.

Køleskabs kokosgrød med blåbær og banan:
1 person

4 spsk revet kokos
ca. 3/4 dl mælk (jeg bruger mandelmælk hvis jeg har det, ellers skummetmælk)
4 spsk Skyr eller evt. græsk yoghurt
1 1/2 tsk Chia frø
4 spsk frosne ægte blåbær
1 lille banan i små stykker
2 tsk proteinpulver (af hampefrø)
2 tsk Sweet Freedom sirup eller ahornsirup (eller efter smag)

Det hele blandes godt sammen i et sylteglas (eller en skål), der sættes låg på og glasset sættes i køleskabet natten over.
Røres igennem om morgenen og spises.
Nemmere bliver det vist ikke!

Konklusion:

Dette er min nye yndlingsmorgenmad, som er ekstremt nem og hurtig at forberede, og som kan varieres i det uendelige med forskellige frugter, bær og smagstilsætninger. Jeg skal i hvert fald have prøvet nogle flere af dem fra The Yummy Life, men lige for nu holder blåbær/bananudgaven altså ret godt, med en masse sunde ting og en god mæthedsfornemmelse.
Den revne kokos opsuger selvsagt ikke væske på samme måde som havregryn, men det kan jeg netop godt lide - det giver noget at tygge på, og man er lidt længere om at spise den, så mæthedsfornemmelsen når at indfinde sig. Og grøden får alligevel en fin konsistens og bliver ikke for tynd, da chia frøene suger en del til sig.
Jeg tror godt jeg tør love at du kommer til at se flere varianter af denne morgenmad her på bloggen.

Har du prøvet køleskabsgrød, og kunne du finde på at lave den med kokos i stedet for havregryn?

6 kommentarer:

 1. Jeg er ret glad for kokos, men jeg ved ikke, om jeg alligevel synes det bliver for meget med det "alene" faktisk? Og så må jeg indrømme, at kaloriemængden i kokos også afskrækker mig lidt. Men det lyder virkeligt lækkert ikke desto mindre! Måske man skal prøve det som en luksusmorgenmad en dag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Xenia: Der er selvfølgelig en del kalorier i fra kokos, men jeg tror kun portionen vejer omkring 20 gram - og man kan sagtens nøjes med lidt mindre, så helt så slemt er det ikke. Bananen bidrager også godt, men den kan man også undvære og nøjes med blåbærene.

   Når jeg får denne grød, så er det det eneste jeg spiser frem til frokosten, og så synes jeg alligevel ikke det er så slemt - især ikke når den smager så godt :-)

   Slet
 2. Ummmm lyder lækkert :D

  Var det noget med at jeg kunne bytte chiafrø ud med hørfør??

  Hvis jeg ik vil bruge proteinpulver kunne loppefrøskaller (HUSK) så være et alternativ??

  Mvh Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jette: Der sker nok ikke noget ved at bytte chiafrø ud med hørfrø, men jeg tror ikke de hele hørfrø vil suge væske på samme måde som chiafrøene. Og såvidt jeg ved har man mest nytte af de sunde ting i hørfrø, hvis de kværnes - og det kan så blive lidt et problem i denne grød, da kværnede hørfrø helst skal spises med det samme. Så jeg ville nok råde dig til at prøve med chiafrø - men det står dig selvfølgelig frit for at eksperimentere :-)
   Husk kunne nok godt bruges, men jeg ville passe på med at putte for meget i, da jeg tror det suger en del mere end proteinpulveret gør - jeg ved ikke hvordan konsistensen vil blive efter en nat i køleskabet, men igen prøv - og meld gerne tilbage her i en kommentar, hvordan resultatet bliver!

   Slet
 3. Ja er godt klar over hele problematikken omkring hørfrø så måske jeg bare skulle spendere og købe chiafrø...... syntes bare de er så dyre :S

  Måske det ik er en go ide med husk..... prøvede i lørdags at lave en improviseret stuvet hvidkål med lidt af det i men det mindede mest af alt om en omgang tapetklister!!
  Jeg har aldrig været bange for at eksperimenterer så måske jeg hopper ud i det ;D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg syntes også chiafrø var vildt dyre, men sådan en bøtte med 500 g holder altså temmelig længe - det er som regel kun et par skefulde der skal bruges, uanset hvad jeg putter dem i.
   Det lyder.... klægt... med det hvidkål! Synes egentlig Husk fungerer bedst i ret tørre ting, eller i hvert fald hvor det skal suge en del væske - men hvis du kan eksperimentere dig frem til en grød med Husk der fungerer, så ser jeg frem til at høre om det :-)

   Slet