torsdag den 30. august 2012

En tur på biblioteket på godt og ondt


gav følgende bøger med hjem i kurven, som nu skal studeres for inspiration.
Det er ikke fordi det vælter frem når man søger på low carb og raw i Viborg biblioteks database, men det kan jo være det bliver bedre med tiden.

For nu er der i hvert fald nok at bladre igennem og få inspiration fra, indtil de skal afleveres igen (lur mig om ikke jeg kommer til at forsøge at genlåne dem alle, fordi jeg ikke når at få dem afleveret til tiden).

Og så et lille surt opstød.
Jeg føler mig lidt som en gammel sur gimpe, når jeg er nød til at spørge om:

- det er slut med de dage hvor man kunne gå på biblioteket og  sidde i fred og ro og fordybe sig i en bog, hvis det var det man havde lyst til? (De har faktisk stole stående, så man må vel formode at det et tilladt at sidde og læse i dem).
- det er slut med at stå foran én af boghylderne og koncentrere sig om at kigge bogtitler for at bestemme sig til hvilke man gerne vil låne? (Raw og low carb bøger kan faktisk stå under alt fra 64.12 til 64.14, 64.15 og 64.17, så det er ikke bare sådan lige!!!)
- det er slut med at sidde og læse en avis uden ørepropper?

For jeg skal da godt nok lige love for at der var larm på biblioteket - skrigende børn, en ansat der stod og snakkede med et par veninder der tilsyneladende var på "besøg", et par mænd der sad og diskuterede dagens avis temmelig højlydt (her gætter jeg kun på hvad de snakkede om, for sproget var ikke dansk, så jeg aner ikke hvad formålet med den højrøstede konversation var) - 2-3 piger der stod ved en bogkasse og diskuterede alt muligt andet end bøger under grin og fjanten.
For ikke at tale om det runde bord hvor man kan sidde og søge efter bøger - på den modsatte side af mig sad en ung mand med en taske på bordet, hvor han sad og rodede efter unavngivne ting, så det hele rystede.

Hold nu kæft jeg var ved at få stress!
Er der ingen uskrevne regler længere om at på biblioteker forholder man sig i ro??

Jeg var seriøst ved at overveje at gå op til en bibliotekar og spørge om det virkelig var 100 år og en sommer siden jeg havde været der sidst (ikke at jeg ved hvor de skulle kunne vide det fra), for jeg erindrer ikke at jeg nogensinde har oplevet nogen lignende.
Godt nok kommer jeg ikke tit på biblioteket, men når jeg gør, så foretrækker/forventeDE jeg RO!

Er jeg sippet og har ikke fulgt med tiden?
Hvordan er der på det bibliotek du kommer på?
Slet selv de ! og ? du synes der er for meget.


5 kommentarer:

 1. Selv er jeg også en meget sjælden gæst på biblioteker, og de sidste gange har det været for at finde en geocache :O Dermed også forskellige steder i landet.
  Alle gangene husker jeg som stille - så stille at man listede pinligt rundt (da man jo er der i et specielt ærinde) - evt ud over nær børneafdelingen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Annika: Tak for erfaringen. Jeg tror jeg vil prøve at lægge mærke til det når jeg kommer der igen - og så vil jeg måske nok spørge en bibliotekar hvordan det egentlig er. Jeg har ikke lagt mærke til om der er skilte der opfordrer til stilhed, men hvis ikke der er det, så er der selvfølgelig nok nogen der ikke er klar over at gimper som jeg forventer det ;-)

   Slet
 2. Ej hvordan kan der ikke være stille. Det er da noget af det der gør biblioteks miljøet fantastisk. Ej hvor var jeg blevet sur..
  Lækre bøger ellers.. dem skal der da nok komme lidt god inspiration ud af ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Bianca: Tak - godt jeg ikke er alene :-)
   Nu har jeg skrevet en mail til dem og spurgt om der egentlig er nogle regler - så må vi se hvad de siger til det. Om ikke andet må jeg forberede mig mentalt på at det er sådan det er, inden jeg tager derind næste gang!

   Slet
 3. Jeg endte med at skrive en mail til biblioteket og fik følgende svar:

  ---
  Hej Heidi

  Jeg er ked af at høre, at du har haft en dårlig oplevelse på biblioteket.
  Bibliotekerne har forandret sig meget igennem de senere år, hvor der er kommet mere fokus på oplevelser og aktivitet. Blandt andet har vi IT introduktioner i bibliotekslokalerne, små teater arrangementer, musik og meget andet i åbningstiden.
  Samtidig oplever vi, at biblioteket i stigende grad bruges som mødested, hvor folk snakker og hygger sig sammen eller arbejder med deres opgaver i mindre grupper. Alt i alt gør det biblioteket langt mere aktivt og dermed mere støjende end det tidligere har været.
  Vi er meget glade for, at folk har lyst til at være sammen om det at være på biblioteket og har lyst til at dele forskellige oplevelser med hinanden i biblioteksrummet. Men samtidig er vi godt opmærksomme på den udfordring det giver for alle dem, der ønsker at kunne fordybe sig i en bog eller læse avisen i fred og ro.
  Vi arbejder derfor på en ny indretning af biblioteket, hvor der er plads til både musik, snak og læring og samtidig til ro og fordybelse. Ind til vi kan få de planer ført ud i livet, er de mest rolige steder balkonen og i den klassiske del af musikbiblioteket.
  Derudover har vi netop indrettet et lille rum til fordybelse, som vi kalder Tænkeboksen, hvor man kan booke en tid eller bare sætte sig ind, hvis der er ledigt. Spørg endelig næste gang du er på biblioteket. Så hjælper vi dig med at finde et sted med mere ro.

  ---
  Så jeg må nok bare indstille mig på at det er sådan det er fremover i Viborg :-)

  SvarSlet