torsdag den 14. februar 2013

Opskrift: Frøbrød uden mel


Almindeligt brød, og især ristet brød, er det jeg savner mest ved low carb livsstilen. En gang imellem får jeg lidt (feks. måtte jeg overgive mig til et par stykker hvidt franskbrød med nutella i weekenden), men så længe jeg stadig gerne vil tabe mig (spørg ikke hvordan det går), så forsøger jeg at undgå det.
Engang hvis når jeg har nået mit mål, så kommer det på menuen igen i weekenderne, eller på en fast ugentlig syndedag.

Nå men jeg har efterhånden prøvet en del typer brød som jeg ikke har blogget om - enten fordi jeg ikke har fået færdiggjort indlægget, eller fordi jeg ganske enkelt ikke syntes det var værd at blogge om (der findes nogle ret dårlige opskrifter derude. Jo der gør!) Men denne gang skal det være.

Så vidt jeg ved stammer opskriften fra Familie Journalen, men jeg fandt den i en low carb Facebook gruppe.
Jeg har ændret lidt på den, og har bla. brugt mere hytteost og lidt andre frø, tilsat vand fordi den var for tør pga. kværnede frø, tilsat salt selvom det ikke står i opskriften, og bagt ved lavere varme i længere tid.
Mht. saltet så brugte jeg 1 tsk til denne portion, og det var nok lige i overkanten, da hytteosten og den revne ost allerede indeholder salt - derfor har jeg sat mængden lidt ned i opskriften - jeg synes trods alt stadig der skal lidt ekstra salt til, men vil du gerne spare på det, så kan det sagtens undværes.

Frøbrød uden mel:
1 bageplade/16 stykker

Dejen har en ret syg farve her, men det er det møgdårlige
køkkenlys der driller. Hold nu op jeg glæder mig til
det bliver lyst om aftenen igen...
3 små æg
200 g revet ost (jeg brugte en meget gul cheddar som var begyndt at have lidt pletter hist og her, men jeg tog chancen og skar det af, da mug vist ikke har så nemt ved at lave sporer i faste oste. Håber jeg. Jamen hvad skulle jeg gøre? Jeg var brødflov, og det var den eneste ost jeg havde!)
1 spsk god mayonnaise (som sædvanlig Hellmanns)
4 spsk hytteost
5 dl blandede frø og kerner (jeg brugte 1 dl (ukværnet mål) af hver af solsikkefrø, græskarkerner, hele hampefrø, sesamfrø og hørfrø, og kværnede det hele groft i en minihakker - næste gang gør jeg det i kaffekværnen så det bliver helt fint)
evt. ½ dl vand
evt. 1/2-3/4 tsk salt
1½ tsk bagepulver

Tænd ovnen på 200 grader almindelig varme og gør en bageplade klar med bagepapir, eller silikonemåtte.
Pisk æg sammen med ost, mayo og hytteost i en skål og tilsæt frø og kerner (det er ikke nødvendigt at kværne dem, men jeg kan bedst lide at konsistensen er så fin som muligt, og at der ikke er for meget knas - men gør som du har lyst til). Hvis de er kværnede vil blandingen blive ret fast da frøene så suger mere væske, så derfor kan det være en god ide med lidt vand.
Tilsæt evt. salt, og bagepulver, og rør blandingen hurtigt sammen.
Bred dejen ud på bagepladen og lav kanterne så lige som muligt  hvis du vil have firkantede brød.
Bag brødet i ovnen i ca. 20-25 minutter, alt efter hvor sprød du gerne vil have kanten.
Skær brødet ud i 16 stykker og køl dem af på en rist.
Kan fryses eller opbevares i køleskabet i ca. 1 uge.

Konklusion:

Dette er nok det bedste melfri brød jeg har prøvet indtil nu, bortset fra kernebrødet (eller stenalderbrødet, som det vel retteligt hedder - men det var der ingen der vidste dengang). Jeg smagte på det både da det næsten lige var kommet ud af  ovnen, og da det var kølet af, og spiste et stykke med ost og peberfrugt.
Det smager ikke af æg, som ellers kan være et problem med mange melfri brød der indeholder æg, og konsistensen er god - pga. osten bliver det sprødt i kanterne, og det kunne sagtens bruges som sandwichbrød - eller måske kunne det toastes i en toastmaskine?
Det må prøves i weekenden.
Hvis ellers jeg overlever den mugne ost.

4 kommentarer:

 1. Hej Heidi,
  Uh, et godt stykke ristet low carb-brød med smeltet øko-smør, så savner jeg på ingen måde mel-varianten.
  Det lyder til at være en lækker opskrift denne og ikke mindst en lækker ostemad, du har fået ;-P
  God fredag!
  KH
  - frk. sveske

  SvarSlet
  Svar
  1. frk. sveske: Det har været det med sprødheden der er min største udfordring, for jeg har ikke prøvet noget brød (før måske nu) hvor det kunne blive sprødt på en måde som tilfredsstillede min trang til sprødristet franskbrød. Men jeg prøver i weekenden både på en brødrister og i toastmaskine og ser hvordan det bliver.
   Ostemad er altid lækker - næsten uanset hvilket brød man får det på :-)
   Ønsker dig en rigtig dejlig fredag og weekend!

   Slet
 2. 100% enig med dig Heidi - brødet er det værste - savnet er stort. Går fluks ud i køkkenet og bager i dag. Tak for mange gode ideer. Hampefrø? Må en tur til Thylejren;-)
  M.h.t. mug på ost. Min ostehandler siger det er helt ok at skære de mugne bort - så det tror jeg på.
  Mange weekendhilsner Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte: Selv tak - håber det kan tilfredsstille din brødtrang.

   Ja hampefrø! Altså jeg tror ikke du skal regne med det er nogen du bliver skæv af :-) Men de kan bla. fås her http://www.helsam.dk/templates/product.asp?ProductGuid=12515&GroupGuid=2703020 (jeg har dog købt mine i England). De indeholder ikke så mange kulhydrater, men meget fedt og protein, så det er en god afveksling fra de sædvanlige før og kerner man ellers bruger.

   Det var også det jeg mente mht. ost - så længe det er en fast ost, så kan muggen ikke sende sporer længere ind i osten. Og indtil videre har jeg da overlevet.

   God weekend til dig!

   Slet