fredag den 17. august 2012

Opskrift: Chokolademousse af hytteost


Jeg forsøger at samle mest mulig inspiration fra udenlandske blogs, så mine opskrifter ikke bliver en gentagelse af hvad der ellers befinder sig i den danske blogosfære - men nogle gange kommer der altså en opskrift jeg er nød til at prøve, selvom den allerede findes på en blog som mange af jer sikkert også læser.

Det er chokolademousse jeg snakker om. Lavet af hytteost.
Hvis du allerede har set opskriften hos Jane, så er du nok ikke overrasket - hvis du sidder og rynker på næsen og ikke allerede har forsøgt dig med den, så kan jeg kun anbefale du kommer i gang.
Som i lige nu.

Jane roser den godt nok i høje skyer, men jeg havde altså ikke regnet med det kunne blive så godt - og så u-osteagtigt.
Men på den anden side er hytteost jo egentlig heller ikke særlig ostet - og hvis man blender den helt fint og jævn, så er der garanteret ingen der vil vide at det faktisk er ost de sidder og spiser.

Faktisk har jeg lavet den to dage i træk nu - i går som et forsøg, for at prøve hvordan den smagte, og for at teste på Lækkermåsen hvad han syntes om den (jeg bad ham og Bonussønnen om at gætte hvad der var i - ingen af dem kom i nærheden af hytteost, selvom der faktisk var lidt klumper i stadigvæk) - gik den igennem, så bliver den nemlig del af en dessert når vi skal have gæster om et stykke tid.
I dag har jeg tweaket fremgangsmåden lidt, for at få den så jævn og cremet som muligt.

Hvad Lækkermåsen syntes om den kan du læse i Konklusionen - her kommer først min udgave af det nye hit på dessertfronten.

Chokolademousse af hytteost:
2 personer

160 g hytteost
2-3 spsk mandelmælk (eller almindelig mælk/den mælk du foretrækker - eneste funktion er at gøre det nemmere at blende hytteosten)
4 tsk god kakaopulver, gerne Raw (jeg brugte dog en fra Callebaut som lige skal udryddes før der bliver købt Raw)
2 spsk flødeost (feks. Philadelphia eller den billige fra Lidl)
2 spsk piskefløde
korn af 2 vaniljestænger (eller tilsvarende mængde vaniljepulver) mast ud i 4 tsk Sukrin+
Stevia pulver efter smag (jeg bruger denne, som er koncentreret Stevia uden fyldstoffer - der skal derfor kun bruges mikro-lidt. Bruger du ikke Stevia, skal der nok lidt mere Sukrin i)

Blend hytteosten med mælk, kakao og flødeost, til blandingen er helt jævn og cremet (kakaoen gør det nemmere at se om der stadig er hvide klumper fra osten, så tilsæt den fra starten, medmindre du er glad for hytte-klumper).
Når der ikke er flere klumper tilbage, røres piskefløden i - hvis du blender fløden med, vil blandingen blive mere stiv - men det kan jo i nogle tilfælde også have sine fordele. Hvis man gerne vil have en mere fast konsistens, er det dog nemmere at styre hvis man pisker fløden stiv for sig selv og rører den i bagefter, da man godt kan risikere at blende for meget, med fløden i fra starten.
Tilsæt vanilje og Sukrin+ og smag til med Stevia - du kan også sagtens bruge almindelig Sukrin eller andet sødemiddel - bare sørg for at smage til undervejs, så moussen ikke bliver alt for sød.
Hytteosten vil gøre at der er en smag af salt, som jeg synes passer godt til kakaoen - men det er jo en smagssag, så der skal være god balance mellem det salte, søde og kakaosmagen.
Moussen kan anrettes i portionsglas og serveres med frisk frugt eller bær, eller bare en klat flødeskum på toppen.
I dag får vi den med grønne æbler i skiver, og bruger den som dyppelse.

Konklusion:

HAPS - sådan en portion forsvinder hurtigt, men mætter også godt. Lækkermåsen var meget begejstret i går, og kunne slet ikke forstå at jeg kun havde lavet en lille portion. Han mente muligvis det var noget af det bedste han nogensinde havde fået (nu var han godt nok træt efter første arbejdsdag på nyt job, men det er alligevel store ord i hans mund), og der var julelys i øjnene da han så portionen jeg var i gang med i dag også (men igen syntes han den var for lille).
Jeg er vild med den cremede konsistens når hytteosten bliver blendet helt ud, og det saltede passer som sagt godt til chokoladesmagen.
Udover at servere den som nævnt her, kunne den også "fortyndes" med lidt mere flødeskum og bruges som fyld i en lagkage.

Nogen der har en god opskrift på lagkagebunde uden sukker og mel?

10 kommentarer:

 1. For den da - hvor lyder det supergodt. Den vil jeg prøver her til weekenden - men men jeg har jo ikke "din" fine blender - håber min noget simplere kan klare mosten.
  Hilsen Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte: Du kan roligt bruge en almindelig blender - jeg brugte ikke Vitamixen til dette, men en minihakker til en almindelig stavblender, så mon ikke også din kan klare det :-)

   Slet
 2. Det lyder virkelig virkelig lækkert! Har lige et enkelt spørgsmål: hvor køber du stevia? I helskekostforretninger, eller fås de også andre steder? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Pil: Du kan feks. købe koncentreret Stevia pulver i Matas, og der hedder den STEVIA MaxSød - du kan se den her http://helseudsalg.dk/shop/stevia-maxsoed-20-1102p.html. Koster vist omkring 100-120 kr. Det er den eneste jeg har set herhjemme som er koncentreret Stevia pulver, uden sukker, sukrin eller fyldstoffer.
   Jeg har dog ikke prøvet denne variant, så jeg ved ikke hvor gennemtrængende lakrids-eftersmagen er.

   Den jeg bruger har jeg købt gennem iherb.com her: http://www.iherb.com/Now-Foods-Certified-Organic-BetterStevia-Extract-Powder-1-oz-28-g/329
   - der findes også en anden variant som jeg måske vil prøve næste gang her: http://www.iherb.com/NuNaturals-NuStevia-Pure-White-Stevia-Extract-1-oz-28-g/4231

   Den første har jeg været glad for indtil videre - og selvom man betaler for fragt fra USA (6 USD), så er det stadig billigere end at købe MaxSød herhjemme, bare man holder sig under toldgrænsen. (Hvis du vil prøve at bestille fra iHerb, så husk du kan få 5 USD rabat fra din første ordre ved at bruge rabatkoden der står ude til venstre på min side :-))

   Håber du kan bruge det til noget!

   Slet
 3. Mange veganere bruger avocado og agave-sirup og kakao (raw nips) til at lave chokolade-agtig budding. Men har ikke turdet prøve det, eller også du ved... det der med tid og overskud, selvom den burde være relativ simpel at få gang i.

  SvarSlet
  Svar
  1. HvD: Jeg havde faktisk tænkt på at putte noget godt moden avocado i også, men kom fra det igen. Men det lyder sandsynligt at det vil kunne lykkes med den rent veganske fremgangsmåde du nævner, så jeg glæder mig til du får det prøvet ;-) (

   Slet
 4. Har lavet den i weekenden - den var super. Dog tilsatte jeg en pæn portion flødeskum samt lidt mere kakao. Hytteosten kunne sgtens piskes ud med en alm. håndmixer. Æbler havde jeg ikke, men smagte fint med udstenede druer.
  Hilsen Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte: Mange tak for tilbagemeldingen - jeg kunne også godt forestille mig at (mere) flødeskum var godt, og så kunne den sikkert fint bruges i en lagkage (har i øvrigt fundet en slags raw lagkagebund, som jeg tror jeg vil forsøge mig med - nåede at få en mail med den kommentar du har slettet, men der kunne jeg heller ikke lige finde lagkagebunde :-))

   Slet
 5. Der er ikke en lidt bitter eftersmag ved brug af Stevia? Jeg har hørt det kunne være en af "bivirkningerne" ved præcis det produkt. Men jeg vil meget gerne kunne lave desserter uden sukker, så vil gerne prøve det. :) den mousse ser over, mega lækker ud! ;) den skal helt sikkert prøves.

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte J: Det kommer vist meget an på hvilken type Stevia produkt man bruger. Jeg køber det i USA hos iherbs, både koncentreret pulver og dråber, og jeg synes ikke der er nogen eftersmag i de mængder jeg bruger det. Men hvis du har det bedre med feks sukrin, så prøv at bruge lidt mere af det i stedet.
   Hytteost er faktisk ret genialt - jeg brugte det også til en slags ris a la mande fornylig, og det blev overraskende godt!

   Slet