lørdag den 6. april 2013

Opskrift: Rabarberkage


Facebook kan ikke bare være en tidsrøver uden lige (feks. har jeg mange gange fortrudt at jeg er begyndt at spille Candy Crush, men det er nu også meget hyggeligt), men også en stor inspirationskilde - det gælder især den low carb gruppe jeg er medlem af, for dem som har købt Tatjanas livsstilsguide. Der kommer uendelige mængder af inspiration til maden, og har man spørgsmål og brug for opmuntring, er der altid folk der er klar til at hjælpe.

Denne rabarberkage blev postet i gruppen - egentlig er det en helt almindelig kage med sukker og mel, som har været i Hjemmet i 1987, men nogle ville forsøge at gøre den low carb, og jeg fulgte med på ideen. Jeg mangler stadig kageideer til festen til sommer, og da vi har masser af rabarber i fryseren, ville det være oplagt at få nogle af dem brugt. Jeg har justeret lidt i mængderne og ingredienserne, og selvfølgelig udskiftet sukker og hvedemel med alternativer, og i påsken blev der så bagt en lille prøveudgave for at se om den kunne godkendes.
Det kunne den.

Rabarberkage:
2-3 personer i en tærteform på 20 cm i diameter

200 g rabarber i ca. 1 cm stykker (helst de rigtig røde rabarber, men hvis ikke de kan skaffes, så skal det være nye og tynde stilke, som ikke er blevet for træede i konsistens)
15 g sukrin gold

Dej:
50 g blødt smør
30 g sukrin gold
30 g kokossukkermelis
1 lille æg på ca. 45 gram (vægt uden skal)
20 g kokosfibre (det fine affedtede kokosmel - kan erstattes med det affedtede mandelmel fra Funktionel Mad, eller den hjemmelavede udgave af mandelmel)
50 g almindeligt revet kokosmel
1 knivspids bagepulver
2 håndfulde grofthakkede mandler

Smør en tærteform med kokosolie, eller brug sprayfedt.
Læg rabarberstykker i formen og drys med sukrin gold.
Pisk blødt smør og sukrin/kokossukker godt sammen, tilsæt ægget og pisk til det er blandet.
Bland kokosfibre med revet kokos og bagepulver, og bland det i dejen. Bred dejen ud over rabarberne så godt som det er muligt - dejen skulle gerne nogenlunde kunne dække frugten, men den bliver rimelig tyk pga. de væskesugende kokosfibre, så den kan godt være lidt tricky at sprede ud - det gøres nemmest med en smørekniv.
Bag kagen ved 180 grader almindelig varme i ca. 25-30 minutter - efter ca. 10 minutter drysses de hakkede mandler over kagen (de kan godt blive lidt for mørke hvis de kommer på fra starten).
Dejen bliver ikke sprød, og den virker meget blød når kagen stadig er varm, men den stivner dog en anelse når den er kølet af.

Server med græsk yoghurt rørt med lidt piskefløde, vaniljepulver og flydende stevia (det brugte jeg i dag) eller sukrin eller sirup, eller flødeskum, creme fraiche, eller en low carb vaniljeis.

Konklusion:

Rigtig lækker kage, som både smager sødt, syrligt og sommerligt - noget vi vist rigeligt har behov for i den tilsyneladende uendelige vinter.
Jeg synes ikke man kan smage det kolde fra sukrinen, men det er måske fordi jeg har brugt sukrin gold, og ikke den almindelige, som jeg er ved at gå lidt væk fra. Og så fordi der også er kokossukker i.
Afhængig af rabarbernes syrlighed skal der måske bruges en anelse mere sukrin (eller kokossukker) ovenpå dem, eller i selve dejen - men næste gang den bliver lavet (for det gør den helt sikkert igen, uanset om det bliver til festen eller en anden lejlighed), tror jeg at jeg vil prøve bare at blande rabarberne direkte i dejen, så man ikke behøver bøvle med at brede dejen ud over frugten. Al sukrinen kommer så bare i dejen, og så burde smagen blive den samme.

4 kommentarer:

 1. Åh, hvor lækkert! Glæder mig så meget til rabarbersæsonen - både i kage og grød er det bare min yndlings.

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne: Tak, den var nemlig lækker - rabarber er noget af det mest forårsagtige jeg kan få, så når ikke foråret vil komme, må jeg jo selv finde det i fryseren :-)

   Slet
 2. Det ser lækkert ud. Elsker rabarber og kan slet ikke vente med at lave rabarbergrød :-)
  Har set at min grønthandler allerede har de første rabarber på hylden. Mon de er god allerede?

  SvarSlet
  Svar
  1. Susan: Tak - rabarber er bare noget af det skønneste man kan få om foråret!

   De eneste steder jeg har set rabarber er planter på planteskolen, og de så fine nok ud til at begynde at plukke - så hvis ellers de er røde og har en vis størrelse (kommer vist an på om det er vinrabarber eller de almindelige, mere grove), mon så ikke de er gode nok?
   Jeg har ingen i haven, men håber at få et højbed hvor jeg kan have dem i fred for snegle :-)

   Slet