lørdag den 16. februar 2013

Opskrift: Mandelchips med ost og krydderierJeg har tidligere lavet nogle ostechips med mandler og chili, som er udmærkede at bruge som snack i stedet for chips, feks. sammen med salsa og guacamole.
For et stykke tid siden fandt jeg en anden opskrift fra Barbells and Bacon, også baseret på mandler, som var lidt anderledes, bla med nogle flere krydderier, og den skulle prøves. Af en eller anden grund har jeg ikke fået lavet indlægget færdigt før nu, men i går spiste jeg de sidste chips sammen med mexicansk taco aftensmad, og så må det vel være passende at få bragt opskriften.

Jeg brugte denne gang afskallede mandler så dejen faktisk kom til at ligne marcipan (og de bliver ikke så nemt bitre og brændte hvis de får lidt for meget varme, som hvis man beholder skallen på) - dog ikke noget man skal tage fejl af, hvis der lige ligger en klump på bordet en dag, og man tror man får noget sødt i munden. Så bliver man skuffet.
Men den er lækker at arbejde med og ret nem at rulle ud, også uden brug af to lag bagepapir - jeg brugte en silikonekagerulle - om det er lige så nemt med en af træ tør jeg ikke sige, men det her gik i hvert fald godt.

Jeg ændrede lidt på mængderne for at få det til at passe med et bæger æggehvide, og tilsatte desuden friskrevet cheddarost, for at få noget mere protein i dejen - det krævede en smule vand til sidst for at samle dejen, men ellers har jeg nogenlunde fulgt opskriften.
I ovnen fik de dog noget lavere varme for ikke at risikere de blev brændte, og dermed skulle de også bage lidt længere.

Mandelchips med ost og krydderier:
1 bageplade fuld

225 g afskallede fintmalede mandler
1 1/2 æggehvide (passede med et bæger af den type jeg køber)
50 g friskrevet cheddarost (parmesan kunne også bruges)
1/2 tsk uraffineret fint havsalt
1/4 tsk stødt spidskommen
1/4 tsk stødt koriander
1/2 tsk løgpulver
1/2 tsk hvidløgspulver
en knivspids meget stærk chilipulver
evt. en smule vand til at samle dejen

Bland alle ingredienser i en foodprocessor til en fast, marcipanlignende dej - eller rør/ælt den sammen i en skål. Smag den til med krydderier - jeg synes den mister lidt af krydderismagen ved bagning, så tilsæt evt. lidt mere end du gerne vil have den smager af.
Rul dejen tyndt ud på bagepapir eller en silikonemåtte - ret kanterne til så den bliver så firkantet som muligt. Skær ud i ønsket form med en kniv eller en pizzaskærer - jeg lavede dem firkantede  denne gang, men slå dig løs i de former du har lyst til.
Bag ved 150 grader i 18-20 minutter - skil chips'ne ad og vend dem - giv dem 5-7 minutter mere. Hvis nogen af de tyndeste chips er begyndt at se ret brune ud, så tag dem ud og køl af på en rist, og test sprødheden. Hvis de stadig er bløde i midten skal de have lidt længere.
Når alle chips virker jævnt sprøde og gyldne, køles de af på bagerist, og opbevares derefter i en kagedåse eller anden lukket beholder.

Konklusion:

Smagen er faktisk ret god, og de bliver pænt sprøde, og kan godt gå an som erstatning for tortillachips i en snæver vending. Et dyp i salsa og creme fraiche skader i hvert fald ikke.
De blev desuden udsat for den ultimative test - bagt i ovnen sammen med cheddarost ligesom nachos.
De blev en smule bløde, men de smagte dog stadig fint.
Jeg vil nok foretrække bare at spise dem som de er, med dyppelse.
Den rigtige nachos erstatning venter stadig derude.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar