lørdag den 12. januar 2013

Opskrift: Morgenmad - Skyr med ristede mandler, blåbær og kakaonibs, og lakridste med kokosolie


På hverdage plejer jeg at spise morgenmad på arbejde, mens de andre får franskbrød, og som regel bliver det til noget forholdsvis kulhydrat-fattigt knækbrød (enten hjemmelavet eller øko fra Madame Butterfly) med ost og peberfrugt. Ikke det mest varierende kan man sige, men det plejer at holde mig fint mæt indtil frokost, og så fungerer det jo.
Men så må der jo godt komme noget lidt mere spændende på bordet i weekenderne, hvor der som regel er tid til at kræse lidt om det, og sådan en dag har det været i dag, hvor jeg desuden er alene hjemme.

Mange der spiser low carb er glade for Skyr pga. det høje proteinindhold, og jeg har også brugt det flere gange, men uden at være helt vild med den ret syrlige smag. Nu skulle det dog prøves igen med noget godt på toppen - blåbær, mandler, og de kakaonibs jeg har haft stående i skabet længe, uden at finde det store at bruge dem til. De er ret bitre og kraftige i smagen, så det er ikke nogen man bare lige hælder i gabet i større mængder - selv ikke hvis man er meget chokoladeglad, som feks. Lækkermåsen.

Hvis man vil holde denne morgenmad mest mulig low carb og GI-venlig, så skal man selvfølgelig ikke putte sukker i - men indtil jeg lige har vænnet mig til smagen synes jeg altså at jeg var nød til at få lidt sødt i, så jeg brugte lidt Sweet Freedom sirup. Det kan jeg forhåbentlig vænne mig af med, men første gang skulle det lige prøves.

Et eller andet sted læste jeg desuden et tip om at drikke te med kokosolie i, hvis man lige mangler et skud fedt, så det måtte også prøves. Jeg er meget begejstret for lakridste, og selvom det ikke er noget man bør drikke ret meget af hvis man er glad for sit blodtryk, så går en enkelt kop her og der nu nok.
Metoden er ganske enkel - lav din yndlingste og drop 1 tsk. kokosolie i og lad det smelte. Det smager selvfølgelig lidt af kokos, men den smag kan jeg godt lide, så det går heldigvis fint.

Skyr-skålen blev til på følgende vis:

Skyr med ristede mandler, blåbær og kakaonibs
1 person

175 g Skyr
2 spsk piskefløde (det var min mening at putte det i, for at få lidt mere fedt i og gøre Skyren lidt mere cremet, men jeg glemte det selvfølgelig - da jeg kom i tanke om det ville jeg så have hældt det over den færdige skål - det glemte jeg også. Skal vi ikke bare sige at jeg gør det næste gang? Og at jeg tager en huske-pille?)
1 tsk vaniljepulver
2 tsk Sweet Freedom mørk sirup (eller honning eller ahornsirup, eller feks. Sukrin melis eller Stevia - eller undlad det helt hvis du godt kan forliges med det meget syrlige)
25 g ristede grofthakkede mandler
50 g blåbær (helst de ægte, så her må man som regel ty til den frosne udgave, da de er svære at få fat i friske, men denne gang har jeg brugt de store amerikanske) - der kan selvfølgelig også bruges andre bær, feks. hindbær eller brombær
5 g kakaonibs

Rør Skyr sammen med fløde, vaniljepulver og evt. sødning, hæld det i en skål og top med mandler, bær og kakaonibs.
Spis.

Konklusion:

Lækker lækker morgenmad! Skyren blev lige tilpas mindre sur af siruppen, og de hele kakaonibs var slet ikke bitre i denne sammenhæng, men gav lidt crunch og god smag sammen med de andre ting.
Næste gang tror jeg godt jeg tør sætte mængden af sirup lidt ned, og måske ende ud med slet ikke at bruge det. I hvert fald skal denne morgenmad helt klart på menuen igen.
Måske endda tages med på arbejde?


2 kommentarer:

 1. Jeg spiste faktisk også rigtig tit Skyr til morgenmad, men nu er jeg gået over til græsk yoghurt (10 %) for at få fedtprocenten en smule op. Dette mindsker også den syrlige smag en smule, så det kunne være et tip, hvis du ikke er så vild med skyr! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. lykkeglimt: Tak for tippet :-)
   Jeg er faktisk begyndt at blande skyr og den fede græske yoghurt, så jeg både får godt med fedt og proteiner, og det fungerer fint. Jeg lærer nok aldrig at spise det helt uden sødning, men jeg bruger nu nogle dråber flydende stevia i stedet for siruppen, så der kommer ingen ekstra carbs den vej.
   Det er i hvert fald en lækker morgenmad, som jeg spiser næsten hver dag lige i øjeblikket :-)

   Slet