søndag den 12. august 2012

Opskrift: Kokosgrød med bær


I en anden blog, som jeg ikke fik gemt linket på, blev der spurgt efter forslag til morgenmadsalternativer, og gennem en af kommentarerne fandt jeg vej til Foodie Fiasco, som havde en opskrift på morgengrød lavet på revet kokos, i stedet for feks. havregryn.

Det lød så spændende at jeg måtte prøve - og jeg har allerede lavet den nogle gange siden.
Kelly, som har bloggen (og som i øvrigt kun er 14 år gammel, hvilket man har svært ved at tro når man læser hendes tekster og ser hendes billeder), har flere versioner af grøden - både neutral, med blåbær, og æble/kanel. Jeg faldt for blåbærudgaven, og det er den det skal handle om her.

Jeg har lavet et par ændringer i forhold til Kellys version - bla. har jeg brugt mere kokosmel/kokosfibre for at få grøden tyk nok, jeg har indtil videre brugt en blanding af blåbær og brombær, mest for at få brugt en pose brombær fra fryseren (fremover vil jeg nok holde mig til de økologiske ægte blåbær, medmindre jeg kan finde økologiske brombær på frost).
Desuden tilsatte jeg noget mandelsmør til grøden i stedet for at servere den med jordnøddesmør ovenpå (jeg puttede så en klat kokosolie på i stedet), og endelig sødede jeg den med rent Stevia pulver, som jeg har købt gennem iHerb.

Min fine lilla grød kom dermed til at se sådan ud:

Kokosgrød med bær:
2 personer (jeg laver denne portion om aftenen, og varmer halvdelen i mikroen dagen efter, og resten dagen efter igen - så er der nem morgenmad til to dage)

1 1/4 dl revet kokos
2 1/2 dl mandelmælk (eller kokosmælk, eller en blanding, eller anden mælk efter ønske)
2 1/2 dl vand
4 spsk fint kokosmel/kokosfibre (jeg bruger denne købt via iHerb)
1 bæger past. æggehvide (der er 1 1/2 hvide i dem jeg bruger) - eller 2 hvider fra friske æg
2 1/2 dl bær (ca. halvt af brombær og blåbær)
2 spsk mandelsmør
6 små måleskeer ren Stevia pulver (måleskeen følger med Stevia pulveret - 6 skeer vejer i alt ca. 1 1/2 gram, så det er en ret lille ske vi snakker om) - eller andet sødemiddel efter smag, feks. Sukrin, Sukrin+ eller Sukrin melis.

Hæld revet kokos i en gryde og rist det ved middel varme til det begynder at blive gyldent - pas på det ikke brænder på.
Tilsæt mandelmælk og vand og bring i kog. Tilsæt kokosmel og æggehvide og kog grøden igennem til ønsket konsistens (jeg synes nu ikke den bliver ret meget tykkere ved at koge i længere tid).
Hæld bærene i og mos dem evt. ud med en kartoffelmoser når de er optøede (hvis der bruges frosne bær).
Tilsæt mandelsmør og varm igennem, og smag til sidst til med Stevia pulver eller andet sødemiddel.
Server med en klat mandelsmør, jordnøddesmør eller feks. kokosolie/kokossmør, lidt revet kokos og evt. friske bær.

Konklusion:

Grøden smager rigtig godt, især når der lige kommer lidt sødemiddel i. Indtil videre har den holdt mig fint mæt i nogle timer - måske ikke fra 7 til 12, men længere end jeg havde regnet med.
Den kan varieres på flere måder, som nævnt med æbler/kanel, eller andre bær og frugter, og er et fint alternativ, hvis man har svært ved at undvære grød om morgenen, men gerne vil undgå kornprodukter.
En klar anbefaling herfra.
Selv Lækkermåsen kunne lide den, selvom han normalt ikke er så begejstret for kokos.

10 kommentarer:

  1. Anglemark har økologiske brombær. Bare et lille tip herfra.
    Knus Laura

    SvarSlet
  2. Det var mig, der linkede til den opskrift på madbandittens side og det smager nemlig rigtig godt. Jeg har dog endnu ikke vovet mig ud i andre udgaver en den neutrale, men det kan da godt være, man skal forsøge sig. Smuk ser den i hvert fald ud. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Anita: Det var der det var ja - tak :-)
      Kan se nu du skriver i kommentaren at du ikke spiser frugt, så hvis det inkluderer bær bliver det selvfølgelig svært - men hvis du godt kan tåle bær, så vil jeg anbefale at prøve - jeg har ikke prøvet den neutrale, men jeg synes bær giver en rigtig god smag, og farve selvfølgelig, og sunde er de jo også.
      Under alle omstændigheder er jeg glad for at have fundet linket til Foodie Fiasco, så tak for det :-)

      Slet
  3. Hej Heidi,
    Har godt luret lidt på opskriften hos Foodie Fiasco... Lyder lidt underligt - men den dag, jeg får kastet mig ud i hjemmelavet mandelmælk, må denne også klar afprøves. Betvivler dog lidt min blendes styrke, så det har måske lidt lange udsigter. Eller tror du, kokosmælk fra dåse kan bruges? Tak for input til mælkefri LCHF-morgenmad.
    - frk. sveske

    SvarSlet
    Svar
    1. frk. sveske: Ja den lyder ret speciel, men den smager altså godt :-)

      Jeg tror sagtens du kan bruge kokosmælk, det mener jeg også hun foreslår i den oprindelige opskrift. Det vil endda passe rigtig godt til, i hvert fald hvis man kan lide kokossmagen, og jeg kunne også finde på at bruge det, hvis jeg en dag mangler mandelmælk (har dog frosset noget ned til en dag jeg mangler lidt i reserve).

      Selv tak :-)

      Slet
  4. Hej Heidi.

    Super lækker blog du har dig her :)

    Jeg er godt klar over at der er forskel på kokosfibre og det almindelige kokosmel der ka købes i dagligvare men hvad mener du så med revet kokos??

    Hvordan står du i forhold til æg og økologi?? Det var jo lidt nemmere med et bæger pastauriseret hvider....... men det er fra burhøns mener jeg....

    Ummmm den grød lyder altså bare virkelig lækker - glæder mig til at prøve det!!

    Med venlig hilsen og på forhånd tak

    Jette Arildsen

    SvarSlet
    Svar
    1. Jette: Tak skal du have :-)
      Jeg kan godt se det måske er lidt forvirrende med alt det kokos - når jeg skriver "revet kokos", så mener jeg det man nok kalder kokosmel herhjemme, altså det lidt grove, usødede revne kokos, som man feks. bruger i kokostoppe.
      Fint kokosmel/kokosfibre er det helt fine mel, som ikke indeholder så meget fedt, men som til gengæld suger rigtig meget væske.
      Håber det hjalp lidt! Ellers må du sige til :-)
      Mht. æg, så køber jeg udelukkende økologisk når det er hele friske æg vi snakker om (vi er så heldige at have et dørsalg tæt på, hvor 30 stk. koster 40 kr. - ren foræringspris!) - du har ret i at det nemmeste er at bruge et bæger med pasteuriserede æggehvider, som ganske rigtigt ikke er økologiske - men man kan også sagtens lave grøden uden æggehvider - det har jeg gjort flere gange. Måske mætter den lige knap så meget - men det må man jo så vælge hvad man vil.
      Jeg har dog en enkelt gang fundet en hel liter øko æggehvider i Metro, og det kan godt lade sig gøre at fryse ned i mindre portioner - så det var måske en mulighed!

      Slet
    2. Tusind tak for svar - nu forstod jeg meningen ;)

      Uh tror da lige jeg ska i Metro en tur så.....

      Ummmm ka slet ik vente med at prøve den af!!

      Slet
    3. Det var så lidt - god tur og god fornøjelse :-)

      Slet