søndag den 6. januar 2013

Godt nytår!

gratis billede fra sxc.hu

Jeg er uden tvivl en af de sidste i blogland som får ønsket godt nytår, og skrevet om året der gik, og året der kommer. Juleferien trak lidt ud - i hvert fald blogmæssigt, så jeg har holdt stort set fri fra skriveriet de sidste godt og vel 2 uger. Det var tiltrængt - ikke fordi inspirationen manglede (der ligger som sædvanligt masser af uudgivne kladder), men jeg trængte bare til at holde fri fra mine egne forventninger til hvad jeg skulle.

Lækkermåsen arbejder meget og er tit væk hjemmefra, men har været hjemme på juleferie i 1 1/2 uge.
Vores eneste "forpligtelser" i julen var selve juleaften, som vi holdt for min familie, og så nytårsaften som vi holdt sammen med to hold venner - resten af tiden har vi været hjemme og hygget, og ikke mindst set serier. Jeg opdagede Modern Family lige inden jul og nåede at få set det meste af 1. sæson via Netflix, og Lækkermåsen sprang på midt i det hele og var også meget begejstret.
Jeg kan kun anbefale at du tjekker den ud, hvis du er til amerikansk seriehumor. Den er genial.

Nå men der skal nok komme lidt om maden vi har fortæret i løbet af julen, og ikke mindst den fra nytårsaften hvor jeg stod for forret og dessert - men lige for nu vil jeg nøjes med at se lidt fremad, og liste et par af de forventninger op, jeg har til mig selv. Jeg vil ikke kalde dem fortsætter - men ønsker, om ikke andet.

Jeg skal:

1. (og er allerede godt i gang med at komme) tilbage til low carb/LCHF stilen - den sidste 1-1 1/2 måneds tid har jeg spist alt for meget usundt og ikke-low carb, og jeg har ikke fået lavet ordentlig mad til mig selv, når jeg har været alene hjemme. Det har også betydet at ca. 5 af de 11 kg jeg havde tabt, var røget på igen - men allerede her 4 dage inde i den nye omgang (jeg holdt "fri" 1. og 2. januar) er der røget over 1 1/2 kg af igen, så jeg er fortrøstningsfuld med at de sidste 3 1/2 også forsvinder inden så længe. Ikke mindst pga. punkt 2. (Også selvom jeg lige har opdaget i dag, at der ligger en pose franske kartofler i skabet, som er tilovers fra juleaften. Det bliver en udfordring at lade den ligge).

2. dyrke mere motion. At kalde det mere vil være løgn, for jeg har ikke rørt mig en skid mere end nødvendigt de sidste par år. Gik tidligere i motionscenter, men jeg kan bare ikke længere motivere mig selv til at stå op lidt over fem og tage i center inden arbejde. Og når jeg først kommer hjem, kommer jeg ingen steder.
Troede jeg.
For 3. januar startede jeg faktisk ud med at gå en meget rask tur (den type hvor armene virkelig svinger med, og man ligner en komplet idiot). Der er en lille rute på næsten nøjagtig 500 meter "rundt om blokken" hjemme hos os selv, og den tager jeg så det antal gange jeg gider. Jeg er faktisk ret stolt over at kunne meddele at jeg har været afsted 4 dage i træk nu - distancen har hver gang været på mellem 2 og godt 3 km, og selvom jeg (endnu) ikke kan løbe (er bange for at belaste knæ og skinneben for meget for tidligt), så kan jeg godt mærke at pulsen kommer op.
Det gode ved denne form for motion er at jeg kan gøre det når som helst jeg har en halv time tilovers, uden at skulle starte bilen og afsted - jeg har træningstøj og løbesko i forvejen, så det eneste udstyr det krævede, var et pandebånd til at holde ørerne varme med (50 kr. i Superbest i en tøj-rodekasse), og et par gode øretlf. til iPhone, så jeg kan høre noget god musik imens (189 kr. i Føtex). Det hjælper altså gevaldigt at der er noget rytme at følge, og turen føles ikke så lang.
Jeg har så også kastet 32 kr. efter pro versionen af Endomondo til iPhone, så jeg kan få målt distancen, hastighed osv. - det er sjovt nok at kunne følge, og se om der er sket forbedringer.
Om jeg nogensinde kommer til at løbe de ture rigtigt ved jeg ikke - men jeg er dog så småt begyndt at lunte lidt i hurtigere tempo - måske kun 50 meter ad gangen, men man skal jo starte et sted.
Jeg kommer ikke til at gå i et træningscenter igen foreløbigt (måske en dag hvis jeg får mere energi), og der er ikke umiddelbart andre motionsformer der tiltaler mig, så indtil videre er dette en fin løsning.
Fik jeg sagt at jeg har været afsted 4 dage i træk?

3. bruge mindre tid på nettet og mere tid i køkkenet. Kender i ikke det med at man sidder og surfer og får gemt en masse links til opskrifter man mener man helt klart skal have prøvet, men der sker aldrig en hujende fis, fordi man bruger for meget tid på at finde endnu flere opskrifter?
Nye opskrifter skal stadig findes og gemmes, men der skal afprøves mange flere af dem der allerede er gemt, og der skal laves ordentlig aftensmad de fleste dage, og være fokus på gode madpakker.

4. blive mere modig både mht. at lave ren low-carb kost når vi får gæster, og mht. at sige fra når vi spiser ude. Dvs. almindeligt brød, ris og pasta skal helst helt væk både fra vores gæstemenuer, og springes over ude i byen (også selvom det kræver at jeg bliver nød til at bede om en burger uden bolle) - hvis jeg ikke ved hvad vi skal have når vi bliver inviteret i byen, eller hvis jeg ved det bliver feks. det store kagebord, så vil jeg forsøge at spise hjemmefra, så jeg kun behøver spise en lille smule af kage/brød, uden at gå sulten fra bordet (og uden at vække for meget opsigt).
Den største udfordring bliver når vi skal holde fælles rund fødselsdag til sommer - stort telt i haven, kød på grillerne og ca. 45 (hvis alle kommer) gæster som dukker op allerede midt på eftermiddagen. Der skal strikkes en menu sammen der tilgodeser det hele, men jeg glæder mig faktisk til udfordringen, og har allerede en del idéer.

5. helst tabe noget mere end de 3 1/2 kg der mangler iflg. punkt 1. Målet i mit 40-års indlæg var 25 kg indenfor 2 år (eller faktisk 26, for så ender jeg på sådan et pænt tal). Jeg håber at jeg inden sommerferien/festen kan være kommet af med yderligere 5 kg, så det samlede vægttab der hedder 16 kg. Så er der 10 tilbage som skal smides på godt et år. Det burde kunne lade sig gøre.

Så er det vist også det.
Det burde være rigeligt med mål for resten af året.

6 kommentarer:

 1. Bedre sent end aldrig - godt nytår til dig også-
  Hold da helt k---, sikke en energi du har - bare det var mig:-). Jeg er spændt på at høre hen af vejen, hvordan det går. Jeg tør slet ikke sætte mig så høje mål - jeg taler af erfaring - hvis det går galt med een af de nye fortsættere, ja så skrider de andre også for mig.
  Glæder mig til at se flere af dine opskrifter i det nye år.
  Mange hilsner Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte: Tak for det :-)
   ja jeg er også overrasket over mig selv, men jeg har endelig fået den motivation jeg har manglet, nemlig en fest jeg gerne vil være slankere til, og så hjælper det meget at jeg kan gøre det lige udenfor hjemmet, så jeg har endnu ikke misset en dag med gåturen.
   Men hvis man ved man har svært ved at overholde de fortsætter, så skal man måske lade være med at lave dem som fortsætter, men mere som ønsker til det man gerne vil - så føles det ikke så slemt hvis ikke man kan overholde dem - og så i øvrigt lade være med at sætte for mange af gangen.
   Held og lykke med hvad du nu end har af fortsætter/ønsker :-)

   Slet
 2. Hej Heidi,
  Jeg glæder mig til fortsat at følge dig i 2013. Godt Nytår!
  KH
  - frk. sveske

  SvarSlet
  Svar
  1. frk. sveske: Tak for det, og i lige måde til begge dele :-

   Slet
 3. Godt nytår
  Ja det der med mindre nettid og mere køkkentid kender jeg godt.
  Glæder mig til at læse med
  kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Henriette: Tak og i lige måde!
   ja det kræver noget at få sig løftet fra kontorstolen og komme i køkkenet - er ikke kommet så meget i gang endnu som ønsket, men en friweekend lige om hjørnet skulle gerne hjælpe på det.
   Tak, og i lige måde :-)

   Slet