søndag den 14. oktober 2012

Opskrift: Kanelkiks med kikærtemel


Jeg har den sidste uges tid gået og manglet en low carb opskrift på nogle kiks, som skulle bruges til en bestemt snack, og meget belejligt postede Foodie Fiasco så en opskrift på kiks uden sukker og hvedemel, men lavet med kikærtemel, æblemos og Stevia - æblemos havde jeg stadig en rest af i køleskabet efter produktionen tidligere på ugen, og kikærtemel har jeg haft stående i skabet i nok henved et par år efterhånden, uden at have taget mig sammen til at finde på noget at bruge det til. Men der er jo åbenbart en mening med at gemme på ting.

Lørdag morgen var der ikke andre planer på programmet end at gå og hygge og blive klar til en bryllupsfest om aftenen (giftemålet var indgået på forhånd, så det var kun festen vi skulle til) - ergo måtte der kiks i ovnen.
Jeg fulgte opskriften, bortset fra at jeg brugte vaniljepulver i stedet for ekstrakt, og almindelig skummetmælk i stedet for mandelmælk - jeg bruger ikke meget almindelig mælk til mig selv længere, så det er nogle gange lidt svært at vurdere hvor meget der skal købes ind til den øvrige husholdning. Derfor var der et par liter der snart skulle anvendes, og noget fandt altså vej til kiks.
Endelig tilsatte jeg en smule FiberHusk til dejen, da jeg syntes den var meget tynd.
Så kom der da også lige et ekstra sundt indslag med.

Kanelkiks med kikærtemel:
1 bagepladefuld - antal afhænger dermed af hvor store du laver dem

1 1/4 dl sigtet kikærtemel (det var presset meget sammen i det glas jeg opbevarer det i, så det var lidt klumpet - derfor sigtningen)
1/8 tsk fint salt
1/2 tsk stødt kanel
1 spsk æblemos
1/4 tsk flydende Stevia eller 1-2 scoops koncentreret Stevia pulver
1/2 tsk vaniljepulver
1/2 dl + 2 spsk mælk (skummet, mandel, ris osv. efter ønske)
1/2 tsk Blackstrap molasses/melassesirup (kan nok godt udelades - det fremgår faktisk ikke i Foodie Fiasco's opskrift hvor hun putter den i, så jeg ved ikke helt om det var en fejl - men da jeg havde det stående, så kom det i)
1/2 spsk FiberHusk

Opvarm ovnen til 175 grader almindelig varme (se konklusionen inden du selv går i gang!)
Læg bagepapir eller en silikonemåtte på en bageplade.
Pisk kikærtemel, salt, kanel, æblemos, Stevia og vaniljepulver grundigt sammen i en skål til der ikke er nogle klumper af kikærtemel.
Hæld mælk og melassesirup i, og pisk dejen grundigt igennem.
Tilsæt til sidst FiberHusk, pisk grundigt igennem igen så der ikke er klumper af Husk, og bred med det samme dejen ud på bagepladen i firkantet facon - det er nemmest med en lang og vinklet paletkniv.
Sørg for at dejen er lige tyk over det hele.
Bag dejen i ca. 10-15 minutter til dejen begynder at blive sej, og den ikke længere flyder sammen når man skærer i den. Skær kiks ud med feks. en pizzarulle eller en lang skarp kniv, og bag videre i ca. 5 minutter. Når kiksene begynder at blive let brune vendes de alle på pladen, så de tørrer jævnt fra begge sider, og bager i ydeligere ca. 5 minutter.
Hold godt øje med dem, da dejen temmelig nemt brænder på og bliver for mørk - jeg måtte fjerne kiksene fra ovnen efterhånden som de blev færdige, for at de ikke brændte på, og for at alle blev sprøde nok.
Lad kiksene køle af på en bagerist.

Konklusion:

Jeg er begyndt at smage på den rå dej når jeg laver kager og kiks, da det især med sødemidler kan være svært at bedømme om smagen er ok ud fra en opskrift (vi har jo forskellige grader af søde tænder - og eftersom flydende Stevia i USA måske ikke er den samme som i DK, så er det ikke uvæsentlig at smage sig frem).
Efter at have smagt på dejen til disse kiks var jeg godt nok skeptisk, for rå kikærtemel smager IKKE godt. Jeg var faktisk forberedt på at måtte kassere portionen, og kunne ikke forstå hvordan Foodie Fiasco kunne være så begejstret for dem - men jeg måtte ændre mening efter at de havde bagt.
Kikærtemelet kan slet ikke smages længere, og de har en behagelig smag af kanel, hvor molassen også træder en smule frem, og når først de er rigtig sprøde er det ikke til at smage at dette faktisk er sunde kiks.
Jeg vil uden tvivl prøve at lave dem igen, men så skal det være ved noget lavere varme, så de ikke så nemt bliver for mørke - måske omkring 150 grader indtil de er skåret ud, og derefter 100 til de er gennemtørre. 175 er i hvert fald for varmt hvis ikke man vil gå og holde øje konstant.
Men derudover kan jeg kun anbefale at du prøver, hvis du er i besiddelse af kikærtemel.
Næste post bliver om den snack de skulle bruges til.

5 kommentarer:

 1. Fine små kiks.
  Molasse???? Er det ikke noget af det samme som stevea? Har aldrig hørt om det før-
  Hilsen Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hæ - faktisk hedder det slet ikke molasse på dansk, men derimod melasse (sirup) - molasses er det engelske navn, og jeg var åbenbart lidt for hurtig med oversættelsen!
   Helt nøjagtigt hedder det Blackstrap Molasses det jeg har brugt, og du kan læse lidt om det her på engelsk http://en.wikipedia.org/wiki/Blackstrap_molasses
   Kort fortalt er det restproduktet fra produktionen af rørsukker.
   Det søder ikke på samme måde som Stevia, og som sagt kan det også sagtens undlades i disse kiks - men jeg købte det i den forsendelse jeg fik fra Healthy Supplies, og så kunne det lige så godt komme i brug :-)

   Slet
  2. P.S. Jeg har rettet det i opskriften!

   Slet
 2. hej, hvordan laver du kikærtemel??
  venlig hilsen Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Maria: Det korte svar er - det gør jeg ikke :-)
   Jeg har købt melet i et supermarked, mener det var en Løvbjerg - vil tro det kan fås i andre større supermarkeder også, eller i helsekosten, eller evt. i en indvandrerbutik der også sælger indiske varer.
   God jagt :-)

   Slet