torsdag den 12. juli 2012

Opskrift: Koldskål med SkyrDet er jo ikke just fordi vejret i denne uge har indbudt til koldskål - faktisk havde det nok været mere logisk at få det i sidste uge, men det blev der ikke tid til.
Nu lå der imidlertid en karton kærnemælk i køleskabet som meget snart skulle bruges, så i mandags måtte der koldskål på bordet.
Kammerjunkerne var bagt og der var koldskålsknas - der var jordbær/rabarberkompot, og i weekenden fik vi en posefuld nyplukkede ribs hos venner, hvor jeg havde lavet en slags rysteribs af nogle af dem.
Ergo var det bare koldskålen der manglede.


Jeg tog mere eller mindre udgangspunkt i en almindelig udgave jeg lavede sidste sommer, hvor der bruges æggeblommer og et tykt mælkeprodukt - det blev denne gang til Skyr for at få nogle ekstra proteiner med.
Jeg startede ud med at piske almindelig sukrin ud i æggeblommen, selvom jeg ikke var sikker på om sukrin kunne piskes ordentligt ud, men det lykkedes vist nogenlunde til sidst - efterfølgende fandt jeg jo så på at lave melis af sukrinen, og det opløste sig selv lidt bedre.
Jeg har derfor skrevet opskriften udelukkende baseret på sukrin melis, men smag dig frem hvis du bruger almindelig sukrin.


Koldskål med Skyr:
2 personer


1 æggeblomme (jeg bruger rå økologiske æg, men brug pasteuriserede, hvis du ikke er tryg ved de rå æg)
ca. 2 1/2 spsk sukrin melis
2 tsk sukrin vaniljemelis
1 dl Skyr
7 dl kærnemælk

Pisk æggeblomme, sukrin melis og vaniljemelis grundigt ud i æggeblommen med elpisker til æggeblommen bliver tykkere. Pisk Skyr i og bland til sidst kærnemælken i. Smag evt. til med mere sukrin melis.
Når den ønskede sødme er opnået, kan der tilsættes diverse smagsstoffer - feks. citronsaft, hyldeblomstsaft, rabarber, jordbær, banan (banan søder også en del og gør koldskålen tykkere hvis man pisker/blender den ud i, så med banan kan en del af sukrinen måske undlades).
Server med kammerjunkere, koldskålsknas, frugt eller bær. 
Eller det hele på én gang.

Konklusion:

Koldskålen blev ikke af den mega-søde slags med den anvendte mængde sødemiddel, og det fungerede egentlig godt nu hvor tilbehøret i form af koldskålsknasen var ret sødt.
Det hele smagte faktisk rigtig godt sammen - ribsene passede overraskende godt sammen med alt det andet.

Normalt når jeg får koldskål, så bliver jeg ret hurtig sulten igen - men denne gang lykkedes det faktisk at undlade at spise mere den aften, med halvdelen af denne portion.
Selvfølgelig er der sukker i, i form af palmesukker og agavesirup i koldskålsknasen, men det er begge sødestoffer som har et lavere GI end almindeligt sukker, så sulten melder sig ikke så hurtigt som ved den almindelige udgave.
Lækkermåsen var også tilfreds, omend han gerne ville have haft den tykkere - næste gang må der mere Skyr i.4 kommentarer:

 1. Hej Heidi. Jeg nyder også gerne Skyr - masser af skønne proteiner, dog syntes jeg der er stor forskel i smagen fra de forskellige mejerier. Jeg har været uheldig flere gange at få Skyr der var grynet - føj. Den bedste jeg har smagt er fra Løgismose. Glad for at have fundet din blog:-). Er også begyndt at lægge mærke til GL værdierne - dog uden at være højhellig.
  Jeg har forsøgt mig med at lave alm. Sukrin om til Sukrin melis. Det lykkedes desværreikke så godt. Snøft - har "kun" en almindelig mixer.
  Hilsen Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har garanteret ret i at der er forskel i smag og konsistens - jeg spiser den ikke ren som morgenmad, men det gør manden til gengæld gerne (eller blandet med rejer!), og han har ikke brokket sig endnu. Ellers synes jeg nu også tit det hjælper at røre den godt sammen.
   Det var en skam det ikke virkede med sukrinen - du må ønske dig en Bamix :-)

   Slet
 2. Hej Heidi

  Har lige fundet vej ind på dig blog. Hold da fast nogle smukke og inspirerende billeder, du tager!

  /Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Trine: Tusind tak skal du have - der steg humørbarometret lige et par grader :-)

   Slet